Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Hamilton heerst in Hongarije, vloekende Verstappen valt uit

Even leek Sebastian Vettel een bedreiging te kunnen vormen, maar uiteindelijk stond er in de Grand Prix van Hongarije geen maat op Lewis Hamilton. Gestart vanaf pole moest de 33-jarige Brit slechts een paar rondjes de leiding afstaan aan zijn grote titelrivaal, maar dat had alles te maken met verschillende tactieken. Sebastian Vettel kwam met een kreupele wagen als tweede over de meet, na in de slotfase in aanraking te zijn gekomen met Valtteri Bottas. Kimi Raikkonen completeerde het podium.

Na de enerverende kwalificatie van zaterdag was de grote vraag voor de race of Ferrari haar tempo op zondag kon gebruiken om de Mercedessen te verslaan. Het antwoord daarop bleek een ferme nee: Hamilton gebruikte Bottas als buffer en reed bovendien een snaarstrakke race. Diens Finse collega leek zijn werkgever andermaal een dienst door als tweede over de meet te geraken, om zo het gat tussen Hamilton en Vettel om wat betreft het WK te vergroten. Dat was echter tegen het zere been van Vettel. Na een tamme GP van Hongarije besloten Vettel en Bottas nog wat peper aan het hoofdgerecht toe te voegen. Met nog vijf rondjes op het bord waagde Vettel een allerlaatste poging om zijn Ferrari langs de Mercedes van Bottas te wurmen. Middels DRS liep Vettel rap in op het rechte stuk, om zijn Mercedes-rivaal op het gedeelte tussen de eerste en de tweede bocht voorbij te steken. Bottas vergaloppeerde zich in het aanremmen voor de tweede knik, waarbij hij Vettel raakte. Beiden konden hun weg vervolgen, maar de Fin duikelde van P2 naar P4. De kort achter Bottas en Vettel rijdende Kimi Raikkonen wist zich namelijk eveneens langs zijn landgenoot te werken. Daniel Ricciardo baande zich vanaf startplaats twaalf een weg naar voren, om keurig als vierde te finishen. Ricciardo had de race evenals Vettel aangevangen op softs, waar de rest van de toppers was gestart op ultrasofts. Het gaf de Red Bull-rijder lucht om een lange eerste stint te rijden – na zijn pitstop kon Ricciardo eenvoudig de vijfde plek claimen. Het terugvallen van Bottas gaf de Australiër een kans op P4. Toen de Red Bull een aanval waagde om de zilverpijl te passeren werd deze echter hardhandig weggezet. Bottas kreeg kort daarna opdracht van zijn team om Ricciardo langszij te laten, om aan een straf te ontlopen. Voor Max Verstappen zat het er in Hongarije al snel op. De Nederlander, die na een teleurstellend verlopen kwalificatie vanaf P7 had moeten vertrekken, had na een goede start twee tegenstanders in weten te rekenen. Rijdend op de vijfde positie begon zijn Red Bull in rondje zes echter te sputteren, waarop de Nederlander al vloekend en tierend de bolide langs de kant moest parkeren.

Op de Hungaroring gebeurde er verder niet bijzonder veel geks: Marcus Ericsson en Charles Leclerc waren beiden betrokken bij startakkefietjes, waardoor de laatstgenoemde zijn Sauber al na enkele meters moest parkeren. Ook Ricciardo werd geraakt bij het doven van de lichten: een dolenthousiaste Ericsson remde te laat en beschadigde de voorvleugel van Verstappens teammaat. Pechvogel Stoffel Vandoorne was op weg naar een puntenfinish, tot zijn wagen het begaf. De Belg had de slimme McLaren-strategie kunnen gebruiken om zich naar P9 op te werken, voordat hij stilviel. Geen punten dus voor de geplaagde Vandoorne, die desalniettemin een goed optreden afleverde. Teamgenoot Fernando Alonso reed eveneens via een alternatieve tactiek naar voren, om vier waardevolle punten binnen te slepen dankzij een achtste plaats. Uitblinker van de middenmoot was echter niet de jarige Spanjaard (37), maar Toro Rosso-rijder Pierre Gasly. De Fransman zette zijn sterke zesde startplek om in een dito resultaat aan de eindstreep. De overige puntenplaatsen gingen naar Kevin Magnussen (zevende), Carlos Sainz (negende) en Romain Grosjean (tiende). De coureurs gaan een welverdiende pauze tegemoet: in de komende drie weekends wordt er niet geracet. Pas op 26 augustus staat er weer een Grand Prix op het programma, en wat voor een: Spa-Francorchamps in België is het strijdtoneel van de dertiende race van 2018.

Viaplay
x
LIVE Sprint Shootout Formule 1 GP China 2024