Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Lewis Hamilton

Hamilton moet dealen met hoge verwachtingen bij Ferrari: "Hij is een fenomeen"

Voormalig Mercedes-topman Paddy Lowe kan niet ontkennen dat de Ferrari-overstap van Lewis Hamilton hem doet denken aan een soortgelijke overstap die zijn landgenoot Nigel Mansell jaren geleden maakte. Lowe denkt dan ook dat Hamilton in de voetsporen van Mansell zal treden.

Hamilton Canada
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Lewis Hamilton zette de hele Formule 1-wereld op zijn kop toen hij aankondigde dat hij vanaf 2025 voor Ferrari zal rijden. Paddy Lowe, de man die jarenlang samenwerkte met Hamilton en een rol speelde in de eerste drie wereldtitels van de inmiddels zevenvoudig wereldkampioen, dacht meteen aan een overstap die een andere Britse wereldkampioen ruim dertig jaar geleden maakte.

In 1989 stapte Nigel Mansell van Williams over naar Ferrari, waar Lowe destijds werkzaam was als hoofd elektronica. Die overstap zorgde toen al voor een flinke opschudding en Mansell kreeg daar uiteindelijk de iconische bijnaam 'Il Leone' - de leeuw. Deze bijnaam had hij vooral te danken aan zijn alles-of-niets mentaliteit, die gaandeweg zijn carrière met regelmaat naar voren kwam. 

Lowe laat tegenover RacingNews365 weten dat hij erop rekent dat Hamilton een soortgelijke overstap tegemoet gaat. "Ik denk dat hij veel voor het team kan betekenen en Ferrari veel voor hem. Ik wil ze dan ook feliciteren met het binnenhalen van Hamilton en wens beide partijen het allerbeste. De laatste overstap die ik me kan herinneren, die net zo bijzonder was als deze, was die toen Mansell naar Ferrari ging."

"Hij werd daar 'Il Leone' genoemd en dat was wel echt een bijzonder moment. We weten allemaal nog hoe groots hij was toen hij bij Ferrari reed. Hij bracht een aantal ongelooflijke resultaten binnen met die auto. Ik hoop dan ook dat Ferrari hun nieuwe 'Il Leone' heeft gevonden in Hamilton."

Hoge verwachtingen

Lowe was zelf nog werkzaam bij Williams toen Mansell in 1991 terugkeerde bij de Britse renstal. In die twee jaar bij Ferrari won hij slechts drie Grands Prix, waardoor hij dus niet echt terug kon kijken op een geslaagde overstap. Lowe gaat er echter vanuit dat de overstap van Hamilton een nieuwe stimulans zal zijn voor Ferrari, net zoals de komst van Mansell dat was voor Williams. 

"Ik kan me de terugkeer van Nigel nog goed herinneren, want dat gebeurde op het perfecte moment. De hele fabriek sprong een gat in de lucht toen dat nieuws werd aangekondigd en ik denk dat we dat effect ook zullen zien bij Ferrari. Als je een coureur hebt van het kaliber van Lewis die achter het stuur van jouw auto kruipt, geeft dat echt een psychologische boost aan het team."

"We kunnen niet ontkennen dat Lewis echt een fenomeen is. Aan de ene kant denk je: 'Wow, hij is een coureur die mijn werk zal maximaliseren en die onze auto de nek om zal draaien, maar zo snel zal het niet gaan'. Aan de andere kant voelt iedereen de spanning. Ze moeten nu weer leveren en tegen die uitdaging en kans ingaan. Mensen komen ineens weer in actie als ze weten dat een van de grootste coureurs aller tijden in hun auto zal rijden. Dat soort zaken hebben allemaal met elkaar te maken."

We zijn genomineerd voor Website van het Jaar! Kunnen we op jouw steun rekenen om te winnen? Alvast hartelijk dank voor je stem!

Stem op RacingNews365

Praat mee!

Viaplay
x
Mega salaris! 'Newey strijkt enorm salaris op bij nieuwe werkgever'