Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Hamilton riskeerde arrestatie tijdens F1-weekend: "Gevangenis of niet, het maakte me niet uit"

Lewis Hamilton zit tien jaar bij Mercedes. Hij blikt terug op tien bewogen jaren, waarin hij onder meer zijn activisme bespreekt.

Lewis Hamilton is sinds zijn komst bij Mercedes als persoon veel veranderd. Zo werd hij veganist en is hij zich activistischer op gaan stellen. In een Mercedes-video, waarin hij terugblikt op een decennium bij het team. Onder meer zijn regenbooghelm kwam ter sprake. "Dit was in Qatar", vertelt hij. "Waar ik een regenbooghelm droeg. Het is voor mij verbluffend dat er vandaag de dag nog zoveel landen zijn, vooral in het Midden-Oosten zijn er veel mensenrechtenproblemen, qua vrouwenrechten en LHTBI-rechten. Er zijn daar wetten die mensen tegenhouden om zichzelf te zijn", zucht hij.

Gevangenis of niet

Daar stond hij op de bovenste trede van het podium, nadat hij van start tot finish aan de leiding ging en de race won. Een belangrijke winst in de titelstrijd met Max Verstappen. Maar dat was volgens de Brit niet zijn voornaamste motivatie. Hij wilde winnen, zodat zijn regenbooghelm de meeste impact zou hebben. "Ik neem graag risico, zo ben ik altijd al geweest, dus ik dacht 'ik ga dit doen, of ze me nou in de gevangenis gooien of niet'. Het maakte me niet uit wat ze zouden doen. Ik wilde opstaan voor iets waar ik in geloofde, even if it kills me ." "Dat klinkt gek, maar ik moest het doen. Ik moet mensen laten zien hoe belangrijk het is en ervoor zorgen dat er over gepraat werd. Degenen die de macht hebben moeten zich oncomfortabel voelen, omdat het hun land negatief in beeld bracht", zo redeneert hij. "Ik won de race. Ik wilde bovenop het podium staan, zodat het zoveel mogelijk bewustzijn creëerde. Ik ben er heel trots op. Het heeft voor meer gesprekken gezorgd en de sport wordt er steeds beter in, maar we hebben nog een lange weg te gaan", zo sluit hij af. Check hieronder de video van Hamilton die terugblikt op 10 jaar Mercedes.

XeyMPcxWMEI

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"