Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Honda

Helmut Marko onthult duizelingwekkend goede Honda-cijfers

Helmut Marko liet zich aan het einde van de testweken in Barcelona verleiden en vertelde over de progressie die Red Bull-Honda heeft gemaakt wat betreft de motor. Het zijn cijfers waar de Japanners trots op mogen zijn.

Verstappen Bracelona dag 4
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Als motorleverancier kende Honda een paar bewogen jaren in de Formule 1 voordat het de samenwerking aanging met Red Bull. Links en rechts werd er hardop afgevraagd of het de juiste keuze zou zijn, maar na een al prima 'overgangsjaar' - zoals binnen de Red Bull-garage veelvuldig naar het 2019-seizoen werd gerefereerd - heeft de Japanse motorleverancier nog een versnelling hoger geschakeld.

Dat vertelt Red Bull-adviseur Helmut Marko vol trots tegenover het Duitse RTL. Volgens de Oostenrijker kan Red Bull zich in ieder geval qua motor nu definitief meten met de grote concurrenten, Mercedes en Ferrari. "Daar zijn we inderdaad van overtuigd. Waar we ook van overtuigd zijn, is dat we nu een stabiele motor hebben."

"Deze winter wisten de Honda-krachtbronnen per stuk namelijk 5000 kilometer af te leggen op de testbank, terwijl dat in de aanloop naar het vorige seizoen slechts 500 kilometer was", erkent Marko. Een vertienvoudiging van de levensduur van de motor ten opzichte van een kalenderjaar geleden, dus. Niet alleen qua betrouwbaarheid heeft de Japanse motorleverancier overigens stappen gezet.

"Uit de vergelijkingen van onze simulaties blijkt dat we een overduidelijke stap voorwaarts hebben gemaakt als het aankomt op downforce", vervolgt hij. "Het allerbelangrijkste is misschien toch wel dat Honda gedurende de winter ook een enorme stap voorwaarts heeft gemaakt wat betreft pk's", zo klinken de hoopgevende woorden uit de mond van de 76-jarige oud-coureur.

"Gedurende de winter is de Honda-krachtbron aan drie uitbreidingsfases onderworpen, waarna de motor nu op zijn minst op het niveau is van die van Ferrari en Mercedes. Daarom verwachten we dat we dit jaar vol de strijd aan kunnen gaan met de concurrentie en dat we ook tijdens de kwalificaties een grote stap voorwaarts zullen maken ten opzichte van afgelopen seizoen", aldus Marko.

De testweken verliepen volgens Honda ook al zeer positief, zo lieten de Japanners na afloop weten.

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
RN365 F1-podcast Verstappen terecht kritisch op dominant Red Bull