Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Fernando Alonso

Het 'Alonso-trekje' wat bij Aston Martin verdween

Fernando Alonso staat bekend als een coureur die hard vecht voor én tegen zijn team, al valt dit volgens Aston Martin-teambaas Mike Krack inmiddels wel mee.

Alonso Abu Dhabi
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De Grand Prix van Japan in 2015 ging de geschiedenisboeken in vanwege een opmerking van Fernando Alonso, gericht aan zijn eigen motorfabrikant, waarbij hij de krachtbron van Honda een 'GP2 engine' noemde. De Spanjaard staat er bekend om niet zomaar een blad voor de mond te nemen, en dit was ook recentelijk te merken toen Alonso nog voor het Franse team van Alpine reed.

Nadat Aston Martin de tweevoudig wereldkampioen van Alpine wist over te nemen, lijkt de rust ook wedergekeerd bij de Spanjaard. Aston Martin maakte een sterke seizoensstart mee, maar zakte halverwege het seizoen een beetje weg. Het absolute dieptepunt was de Grand Prix van Mexico, waarbij de beide coureurs uitvielen (al werd Lance Stroll nog wel als 17e geklasseerd).

"Ze hebben een beter team van ons gemaakt"

Aston Martin-teambaas Mike Krack heeft precies dat weekend aangestipt als het moment waarbij een oude eigenschap van Alonso 'omsloeg'. Hij is van mening dat de saamhorigheid die zijn coureurs na de race toonden bewonderingswaardig was, en geeft aan dat hij vindt dat andere coureurs niet zo hoffelijk zouden zijn geweest in de media toen ze reageerden op het teleurstellende weekend. "Ik heb veel bewondering voor de coureurs dit jaar. Ze hebben een beter team van ons gemaakt", legt Krack uit.

"Ik denk dat je meer over hun karakter te weten komt in de zware races en Mexico was daar een goed voorbeeld van. Na die race waren ze constructief in de briefings en stonden ze achter ons toen ze met de media spraken." En dit terwijl Krack het echt wel begrepen had als er wat negatieve woorden gevallen waren tijdens de interviews: "Ze hadden heel negatief kunnen zijn in de pers, en dat hadden we verdiend omdat ze dat weekend geen competitieve auto van ons kregen, maar dat deden ze allebei niet."

"In plaats daarvan spraken ze allebei hun vertrouwen uit in de lange termijndoelen en het traject die we aan het afwerken zijn. Voor mij springt dat eruit."

"Bij andere teams zie je vaak dat coureurs naar de media stappen om de schuld voor de slechte resultaten op het team af te schuiven. Lance en Fernando hebben die mentaliteit niet. Het gaat hier niet om de coureurs en het team: de coureurs maken deel uit van het team. Ik denk dat we in dat opzicht misschien een beetje anders zijn dan onze concurrenten."

"Lance is op een geweldige plek"

De teamgenoot van Alonso, Stroll, kende een lastige tijd gedurende het seizoen, maar wist dit richting het einde weer om te draaien, met onder andere een tweetal vijfde plaatsen in Brazilië en Las Vegas. Krack prijst de veerkracht van de Canadees: "Lance is op een geweldige plek. Hij is ontspannen en zelfverzekerd. Je ziet het aan zijn lichaamstaal."

Stroll had geen prettige start dit jaar. "Hij had die blessure in het voorseizoen, waardoor hij op achterstand kwam te staan, maar hij toonde echt lef en vastberadenheid om zo snel mogelijk weer achter het stuur te kruipen. En ondanks alles wat hij had meegemaakt, was hij nog steeds erg snel."

"Later in het seizoen kwam hij vechtend terug na een moeilijke fase. Hij had veel druk om mee te dealen en ging daar heel zelfverzekerd mee om. Ik had gewild dat het seizoen wat langer voor hem had geduurd, want hij was echt snel in de laatste races. Daar kunnen we op bouwen." Deze stijgende lijn moet volgens de teambaas aankomend seizoen voortgezet worden: "Hij moet gewoon verder gaan waar hij dit seizoen gebleven was. Hij heeft dit jaar veel uitdagingen overwonnen en zit nu erg in de lift", aldus de Luxemburger.

Ook interessant:

Max Verstappen domineerde het Formule 1-seizoen, maar wat maakte hem nou zo goed? Joris Mosterdijk, Tom Coronel en Ruud Dimmers buigen zich erover in een nieuwe aflevering van de RN365 Formule 1-podcast!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Hezemans: "Newey wil met Hamilton Verstappen verslaan"