Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Het is nu of nooit voor Red Bull, Honda en Verstappen

De Hungaroring zou de combinatie Red Bull, Honda en Max Verstappen als een maatpak moeten passen. Een overwinning is geen overbodige luxe om de titelkansen van de Nederlander in leven te houden. Sterker nog: het is een absolute must. Een titanenstrijd met Mercedes lijkt ophanden.

Mercedes is het seizoen 2020 overdonderend begonnen met twee overwinningen in Spielberg, waarbij in beide races de bolides als een en twee over de eindstreep denderden. Slechts een tijdstraf voorkwam dat de seizoenstart in Oostenrijk (ook) als een Mercedes-dubbelzege de boeken in kon. Valtteri Bottas leidt het WK na de dubbelheader in Spielberg met 43 punten, Hamilton heeft er 37. Daarna is er een aanzienlijk gat met de rest. Max Verstappen is na zijn pechvolle seizoensouverture en derde plaats van afgelopen zondag pas op een zesde plaats met 15 punten terug te vinden. Mercedes lijkt daarmee zo op het eerste gezicht in een leunstoel af te stevenen op een prolongatie van alle wereldkampioenschappen, al is het natuurlijk nog vroeg dag en het seizoen nog lang, al is de vraag hoe lang precies, met alle corona-perikelen. De kalender zou nog wel eens een rol kunnen spelen bij de uitkomst van het kampioenschap, zo redeneren veel insiders. Neemt niet weg dat Red Bull snel en slagvaardig moet doorontwikkelen, wil het nog een rol van betekenis spelen in de titelstrijd. Voor Honda geldt in beginsel hetzelfde: de Japanners hebben nog altijd een vrij aanzienlijke vermogensachterstand op de Duitse concurrentie. Niet van belang in Hongarije, maar alles bepalend op power-circuits als Spa-Francorchamps en Monza die nog komen.

Mercedes beweert in ieder geval in Hongarije de slagkracht van Red Bull te vrezen. Hamilton, geslepen als altijd, duwt Red Bull opzichtig in een favorietenrol. "Het zal hier in ieder geval heel anders zijn dan vorige week. Op dit circuit draait het veel minder om vermogen. Het draait hier allemaal om het complete downforcepakket van de auto. Als we naar de voorbije jaren kijken, dan heeft Red Bull het hier vaak goed gedaan. Op circuits als deze en ook in Monaco lijken ze het beter doen dan elders, juist doordat het hier allemaal om downforce draait. We zullen dit weekend dus op de toppen van onze kunnen moeten presteren om ze te verslaan." Hamilton zou het gezien de editie van vorig jaar wel eens bij het rechte eind kunnen hebben. Verstappen veroverde vorig jaar immers niet alleen poleposition, de Nederlander leidde ook tot kort voor het einde tamelijk soeverein de race. Slechts een geniale tactische vondst van Mercedes (een risicovolle extra pitstop voor vers racerubber) bracht Hamilton in extremis de overwinning. Red Bulls-sportadviseur Dr. Helmut Marko weet hoe laat het is: er moet domweg worden gewonnen in Hongarije, linksom of rechtsom. "Het Hongaarse circuit zou ons beter moeten liggen", vertelt Marko aan de Duitse tv-zender RTL . "We hopen dan ook dat we hier het volledige potentieel van onze auto kunnen benutten.” Marko erkent ruiterlijk de afgelopen weken een betere Red Bull te hebben verwacht. “Mercedes is daarentegen beter dan we hadden verwacht. Als we kans op de titel willen houden, moeten we dit weekend vooraan meedoen. Een zege zou goed zijn." De kans op een nieuwe nek-aan-nek-strijd tussen Hamilton en Verstappen op de Hungaroring is niet ondenkbaar (en vlak vooral ook een zwaar gemotiveerde Bottas niet uit) en laten we vooral niet vergeten dat Verstappen bij de seizoensouverture in Spielberg nadrukkelijk op de loer lag bij de leidende Bottas en tactisch de beste papieren had op de zege. Zonder technisch-malheur en iets meer geduld bij Alexander Albon was een Red Bull-dubbelzege in Oostenrijk zonder meer mogelijk geweest. Dat gegeven moet de burger moed geven! Wel is het zeer te hopen dat Albon kans ziet in Hongarije dichter bij Verstappen in de buurt te blijven en in staat is een mogelijke wig te drijven tussen de twee Mercedessen. Zo ver is het tot op heden nooit gekomen. Maar is wel hard nodig! Het is kortom, met pas de derde Grand Prix van het seizoen voor ons, nu al erop of eronder voor Red Bull, Honda en Verstappen.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"