Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Het team rond Max Verstappen: Vader Jos

Op het moment dat het vizier van Max Verstappen dicht gaat, is het aan hem om de Formule 1-bolide veilig over het asfalt te sturen. Toch wordt de Formule 1 vaak een teamsport genoemd. We zoomen in het op 'team' rond Max Verstappen, te beginnen bij de belangrijkste persoon die bijdroeg aan het succes van de Red Bull-coureur: Jos Verstappen.

Jos Verstappen is de vader van Max Verstappen en was zelf tussen 1994 en 2003 actief in de Formule 1. Hij reed 107 Grands Prix, waarin hij twee keer een derde plek als beste resultaat wist te behalen. Nadien pakte hij nog wel andere projecten op zoals Le Mans en de A1GP, maar in de vorm van zoon Max diende zich een heel nieuwe uitdaging aan. Als de kleine Max vierenhalf jaar oud is vraagt hij om een kart en zijn ouders geven toe. Vanaf dat moment is er geen houden meer aan. Het leven van de kleine Verstappen staat in het teken van racen, zoals het leven de sr. voortaan in het teken staat van zijn zoon. Jos Verstappen, in de Formule 1 al één van de technisch meest onderlegde coureurs, sleutelt fanatiek aan de karts, maar leert zijn zoon direct ook de fijne kneepjes van het vak van engineer. Zelfredzaamheid heeft hij hoog in het vaandel staan, evenals de kunst om hard te werken voor iets wat je werkelijk wil.

Max Verstappen heeft talent, dat hij natuurlijk geërfd heeft van zijn vader, maar zeker ook van zijn moeder Sophie Kumpen, die in haar racedagen grote namen als Giancarlo Fisichelle op de karts het nakijken gaf. Max en Jos werden waren tot elkaar aangewezen en hoewel Jos Verstappen aan het hoofd stond van een strenge leerschool (soms konden ze dagen zwijgen als Max een stomme fout had gemaakt en een uitbrander had gekregen) werden ze boven alles de beste vrienden. Jos Verstappen bleef zijn zoon ter zijde staan, totdat hij hem via de karttitels en de Formule 3 in de Formule 1 had afgeleverd. Daar ontfermde Red Bull zich over het talent, maar de voormalig Minardi- en Benetton-coureur bleef nog altijd in de buurt. Jos is één van de weinigen die Max kan beteugelen en de twee evalueren vandaag de dag nog elke stap die Verstappen zet. Jos Verstappen kende een mooie carrière in de Formule 1, maar was niet van het kaliber-Max Verstappen en hij zal de eerste zijn om dat toe te geven. Zijn grootste triomfen vierde hij dan ook niet als actief Formule 1-coureur, maar als trotse vader van.

Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"