Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Hoe Ferrari dit jaar Red Bull op strategie wil verslaan

Ferrari heeft belangrijke wijzigingen binnen het team doorgevoerd om strategische blunders te voorkomen en de grootste concurrent, Red Bull, op dit niveau wil verslaan.

Toen de nieuwe teambaas Fred Vasseur aan het begin van het jaar bij Ferrari kwam, maakte hij duidelijk dat hij op het gebied van de strategie grondig wil kijken wat er mis is gegaan, om het vervolgens te verbeteren. Een paar dagen voor de start van het seizoen deelde Ferrari een belangrijke verandering in hun strategieteam, waarbij Inaki Rueda een 'functie elders' kreeg in de fabriek en Ravin Jain de leiding kreeg over de strategie. Terwijl de veranderingen aan het personeel merkbaar zullen zijn, zegt Vasseur dat het team achter de schermen veel werk heeft verzet om de communicatiestroom op kritieke momenten te verbeteren. "We hebben besloten om de organisatie een beetje te veranderen. Inaki zal zich in de fabriek richten op de sportieve kant en we hebben Ravi aan de pitmuur", zo bevestigt Vasseur tegenover de media, waaronder RacingNews365. "Maar dat is niet het enige, het is ook werken aan de communicatie om er zeker van te zijn dat we een directe flow hebben. Als alles tijdens een race gaat zoals verwacht, dan kunnen we doorgaans drie of vier ronden vooruit plannen, maar als we onverwachts binnen een seconde moeten reageren, dan is dat wel anders."

Vasseur wil ingrijpen waar nodig

Tijdens de Grand Prix van Hongarije vorig jaar werd nogmaals pijnlijk duidelijk dat Ferrari blundert met haar strategische keuzes. Het team maakte een opmerkelijke fout door Charles Leclerc op de verkeerde banden te zetten, waardoor hij de leiding verloor en werd gepasseerd door titelrivaal Max Verstappen, die vanaf de tiende plaats kwam en de race won. Leclerc vertelde later aan RacingNews365 dat het op dat moment voelde als de juiste actie, maar gaf wel toe dat ze hiervan moeten leren. Vasseur zei dat het belangrijk was voor het team om niet met de vinger te wijzen, maar om samen een oplossing te zoeken zodat het in de toekomst wordt voorkomen. "Het belangrijkste is dat wanneer iets niet werkt, je probeert te begrijpen waarom het niet werkte. Of het aan een keuze lag of aan de beschikbare informatie. Heel vaak is het de informatiestroom naar degene die de uiteindelijke keuze maakt, niet de beslissing van het individu zelf."

Viaplay
x
Trucje Verstappen verklaart opzienbarend Red Bull-trucje