Terugblik: De droomtransfer van Michael Schumacher naar Benetton

29 aug. 2018 08:00 Jan van der Burgt 0 reacties
We schrijven september 1991. Na zijn stormachtige maar zeer korte debuut voor Jordan op Spa-Francorchamps schrijft Benetton de jonge Duitser Michael Schumacher in de voor de Italiaanse Grand Prix. Het heeft echter wat voeten in de aarde om hem daadwerkelijk op de grid te krijgen.

De eerste en voornaamste man die op de barricades gaat staan is Roberto Moreno, de Braziliaan die zijn stoeltje dreigt de verliezen aan de latere zevenvoudig F1-kampioen. Hij is al bedankt voor zijn diensten in 1992, maar krijgt nu ook te horen dat hij in het restant van 1991 zijn gezicht niet meer in de Benetton-pitbox hoeft te laten zien, ondanks een geldig contract. Moreno is not amused.

Moreno laat het er niet bij zitten en spant een rechtszaak aan tegen zijn werkgever. Het zorgt ervoor dat er op de donderdagavond voor aanvang van het weekend nog onduidelijkheid bestaat over wie er een dag later in de geel-groene bolide plaats gaat nemen.

In het geval dat Schumacher niet mag rijden moet Benetton op zoek naar wéér iemand anders, want dat de morrende Moreno niet instapt staat voor Benetton buiten kijf. Zo wordt Alessandro Zanardi bij Benetton gespot om een stoeltje te schuimen.

Het Jordan-team, dat Schumacher feitelijk onder contract heeft staan, vraagt ondertussen om uitstel van het inschrijven van de rijders en krijgt daarvoor toestemming tot de vroege vrijdagochtend. Jordan gebruikt de tijd onder andere om een een bevelschrift aan te vragen om Schumacher te dwingen voor Jordan te rijden, maar krijgt nul op het rekest.

In die roerige nacht bereikt Moreno echter overeenstemming met Benetton, waarbij geld (hoe kan het ook anders) de doorslaggevende rol speelt. Moreno krijgt de resterende 250.000 Amerikaanse dollars van zijn contract uitbetaald, plus nog eens datzelfde bedrag bij wijze van schadevergoeding. Een half miljoen rijker tekent de Braziliaan een deal met Jordan om het vrijgekomen stoeltje van Schumacher over te nemen.

Schumacher debuteert wederom op indrukwekkende wijze, dit keer voor Benetton. Hij klopt in zijn eerste weekend drievoudig wereldkampioen Nelson Piquet. Drie jaar later kroont de Duitser zich voor het eerst tot Formule 1-wereldkampioen. En Zanardi dan? Die debuteert twee races later alsnog voor Jordan, waar hij stoeltje overneemt van Roberto Moreno, die op zijn beurt onderdak vindt bij Minardi. Over stoelendansen gesproken...

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen