Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Hoe Perez als teamgenoot van Verstappen Red Bulls vicieuze cirkel kan doorbreken

Eerder vandaag publiceerden we een overzicht met alle bevestigde coureurs voor 2022. Als Red Bull verstandig is, vult men de naam van Sergio Perez alvast met potlood in. Zijn aanblijven kan een lange vicieuze cirkel doorbreken.

Er was een tijd waarin Red Bull volop werd geroemd om de manier waarop men jong talent naar de Formule 1-top begeleidde. Anno 2021 zijn die geluiden na diverse kunstgrepen om de Red Bull- en AlphaTauri-zitjes te vullen wel wat verstomd, maar Red Bull lijkt een gouden kans in handen te hebben om die negatieve tendens te doorbreken. De sleutelfiguur in deze is niemand minder dan Sergio Perez. Red Bull staat erom bekend hard te zijn als het aankomt op het toekennen of afpakken van Formule 1-stoeltjes. Van stabiliteit is al jaren geen sprake meer. Coureurs worden teruggezet, ontslagen of juist gepromoveerd, of als de situatie heel penibel was, teruggehaald na een eerdere verbanning. Daniil Kvyat is daar natuurlijk het beste voorbeeld van. Pierre Gasly en Alexander Albon werden bij Red Bull gewogen en te licht bevonden, maar valt hen dat werkelijk aan te rekenen? In 2017 had Red Bull eigenlijk voor het laatst een volledig zelfgekozen line up voor zowel Red Bull als AlphaTauri - toen Toro Rosso. Max Verstappen, Daniel Ricciardo, Carlos Sainz en Daniil Kvyat waren allemaal kinderen van Red Bull. Een jaar later echter was de komst van Brendon Hartley, in een grijs verleden een Red Bull-junior, een absolute noodgreep na het vertrek van Sainz naar Renault en Kvyat naar de zijlijn van de Formule 1. Weer een jaar later ging het al helemaal mis toen Daniel Ricciardo vertrok naar Renault. Eerder dan men wilde, zette men Pierre Gasly na één jaar Toro Rosso naast Max Verstappen, wat een kettingreactie veroorzaakte. Want ook diens plek moest gevuld worden. Alexander Albon, eveneens een voormalig Red Bull-verbanneling, werd teruggehaald. Gasly faalde jammerlijk bij Red Bull, Albon eveneens, maar als Gasly al een jaar te vroeg bij Red Bull terecht was gekomen, dan moest hetzelfde na amper een half jaar ook voor Albon gelden, toch? Na enkele jaren van te vroege promoties waar vooral de coureurs de dupe van worden, heeft Red Bull ervoor gekozen om buiten de eigen gelederen een ervaren kracht op te duiken in de persoon van Sergio Perez. Die zorgt na een lange aanloopperiode nu voor de resultaten die er van de tweede Red Bull-coureur verwacht worden. Het maakt dat Red Bull bij beide teams de rust terug kan brengen.

Als men in 2022 namelijk vasthoudt aan Perez - die nu nog zonder contract zit - is er geen noodzaak om iemand over te hevelen naar Red Bull die daar misschien nog niet klaar voor is. Natuurlijk, Gasly lijkt er klaar voor te zijn, maar dan zit je weer met het probleem dat je dat stoeltje moet vullen met iemand uit de Formule 2 die dáár weer niet helemaal klaar voor is. Bovendien kan Yuki Tsunoda een ervaren teamgenoot goed gebruiken. Ook van hem kun je zeggen dat hij, misschien ingegeven door PR-matige belangen, wellicht te vroeg naar de Formule 1 is gehaald. Het eerste contact tussen Tsunoda en Red Bull werd immers pas begin 2019 gelegd. Na één jaar Formule 3 en één jaar Formule 2 volgde al de Formule 1. Die route valt niet te vergelijken met bijvoorbeeld die van Gasly. Die werd in zijn tweede volledige jaar in de Formule 2 overtuigend kampioen en toch vond Red Bull het beter dat hij in de Japanse Super Formula nog een jaartje langer zou rijpen. Dat Tsunoda na één jaar Formule 2 waarin hij 'slechts' een derde plaats pakte naar de Formule 1 mocht vertrekken, is zo beschouwd opmerkelijk te noemen. Hij werd geroemd om zijn snelheid en agressieve rijstijl en op basis daarvan werd hij al vergeleken met Max Verstappen. Echter, hij was wisselvallig in de Formule 2 en die wisselvalligheid heeft hij meegenomen naar de Formule 1. Net op het moment dat we hem roemen om een goed optreden, crasht hij weer in de kwalificatie en net als we hem afschrijven om wéér een crash in de kwalificatie rijdt hij een solide race. Het is het soort wisselvalligheid dat nog een jaar Formule 2 eruit had kunnen filteren. Het is te hopen dat de huidige Red Bull-jongens in die klasse die tijd wel wordt gegund en dan kan er is de personen van Liam Lawson, Juri Vips en Jehan Daruvala een mooie nieuwe lichting opstaan. Dan moet Red Bull nu dus wel even vasthouden aan dat wat ze hebben en Sergio Perez dus naast Max Verstappen in de Red Bull houden in 2022.

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi