Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

Hoe Red Bull in 2019 de pitstraat compleet domineerde

Red Bull sloot het seizoen af als derde in het kampioenschap voor de constructeurs, maar in de pitstraat staken ze met kop en schouders boven de concurrentie uit.

Verstappen pitstop
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Logischerwijs is Formule 1 een sport waar de kleinste details de grootste verschillen kunnen maken. Al helemaal als het aankomt op het maken van een pitstop kan het kleinste missertje van de pitcrew het verschil zijn tussen een overwinning of een tweede plaats.

Als er een terrein is in de Formule 1 waarop Red Bull hoog boven haar concurrenten uit steekt, dan is het wel de pitstraat. Eerder werd al duidelijk dat het Oostenrijkse team het zogeheten pitstopkampioenschap van 2019 met nog één race te gaan binnen had gehaald.

Nu aan het einde van het jaar alle statistieken omtrent de pitstops van alle teams naast elkaar kunnen worden gelegd, wordt pas echt duidelijk hoe dominant Red Bull dit seizoen was. Tot drie maal toe verbeterde de pitcrew in 2019 het pitstopwereldrecord.

De vijf beste pitstops van het jaar werden al-le-maal uitgevoerd door de Red Bull-pitcrew. Alle vijf pitstops waren sneller dan twee seconden, wat in 2019 behalve Red Bull alleen het Williams-team ook twee keer lukte. Zo staat Red Bull op grote hoogte, waar het alleen van het Britse team nog enigszins tegenstand krijgt.

Tekst gaat verder onder de tabel.

De tien beste pitstops van 2019

Nr. Team Tijd
1. Red Bull 1,82s
2. Red Bull 1,88s
3. Red Bull 1,91s
4. Red Bull 1,93s
5. Red Bull 1,96s
6. Williams 1,97s
7. Williams 1,99s
8. Williams 2,00s
9. Williams 2,02s
10. Red Bull 2,02s

Als we de statistieken van Red Bull naast die van haar twee grote concurrenten, Mercedes en Ferrari, leggen, dan blijkt hoe ver het team boven de Duitse en Italiaanse concurrentie uitsteekt.

Tijdens de 21 races die er dit seizoen namelijk werden verreden, was de gemiddelde pitstoptijd van Red Bull tijdens 17 van die 21 races sneller dan de gemiddelde pitstoptijd van zowel Mercedes als Ferrari.

Een gemiddelde pitstop van Red Bull duurde in 2019 slechts 2,55 seconden, terwijl Mercedes daar gemiddeld 2,82 seconden en Ferrari daar gemiddeld ongeveer 3,24 seconden over deed.

Houdt de FIA de hand boven het hoofd van Ferrari? Hoor daarover meer in de nieuwste F1-podcast van RacingNews365, met F1-journalisten Ruud Dimmers, Jan van der Burgt en gastheer Jeroen van Inkel.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Praat mee!

Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"