Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

Hoe Red Bull langzaam afscheid neemt van haar eigen identiteit

Het was de hamvraag van de afgelopen tijd: schuift Red Bull Sergio Perez opzij? Uiteindelijk was het antwoord nee, mede omdat er op korte termijn geen geschikte vervanger klaarstaat. En zo neemt Red Bull langzaam afscheid van haar traditionele identiteit.

Verstappen Perez GP Belgium
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

We gaan terug naar het jaar 2016 voor een bekend verhaal. Danill Kvyat is aan zijn tweede Red Bull-seizoen begonnen, maar komt al snel onder druk te staan. Een aantal incidenten met Sebastian Vettel liggen daaraan ten grondslag. In China noemt Vettel Kvyat een 'torpedo' door een agressieve start, waarna het in Rusland helemaal fout gaat. Thuisrijder Kvyat beukt Vettel tot twee keer toe van de baan, met een uitvalbeurt én een scheldkanonnade van de Ferrari-coureur tot gevolg.

Het komt Kvyat op een degradatie te staan. Red Bull schuift midden in het seizoen Max Verstappen naar voren en grijpt dus op nietsontziende wijze in. Het staat garant voor de filosofie van het team, dat wel vaker coureurs opzij schoof of degradeerde wanneer de prestaties tegenvielen. Onder andere Pierre Gasly, Alex Albon en Sebastien Bourdais kunnen erover meepraten.

Talenten kregen echter wél altijd de kans. Red Bull gebruikte zusterteam Visa Cash App RB (RB), in het verleden Toro Rosso en AlphaTauri, altijd om jong talent de kans te geven. De gedachte daarachter was dat snelle coureurs in de luwte konden rijpen en dan de stap naar de hoofdmacht konden zetten. Slaagde je niet in die opzet, was het dus even snel ook weer voorbij, al braken er met Vettel en Verstappen wel echte toppers door.

Identiteit

Nu, in 2024, is alles anders. Sergio Perez kent als teamgenoot van Verstappen een dramatische reeks met crashes en weinig punten, maar mag de rest van het seizoen toch aanblijven. Twee clausules in het nieuwe contract van Perez stelden Red Bull in staat om een vervanger aan te wijzen, maar toch werd anders besloten. 

Is dat heel vreemd? Nee, want er lijkt op korte termijn geen geschikte vervanger klaar te staan. Daniel Ricciardo, Yuki Tsunoda en talent Liam Lawson werden als mogelijke kandidaten genoemd, maar zijn allemaal om andere redenen geen zekerheidje naast Verstappen. Red Bull heeft een voorsprong in het constructeurskampioenschap te verdedigen en een tussentijdse switch kan ook averechts werken. Aan het einde van het jaar worden de kaarten daarom opnieuw geschud, zei Helmut Marko al.

Maar hoe je het ook wendt of keert, Red Bull neemt langzaam afscheid van haar traditionele identiteit. RB wordt bijvoorbeeld niet meer bij uitstek ingezet als juniorteam, aangezien Ricciardo en Tsunoda inmiddels al heel wat jaren aan Formule 1-ervaring hebben opgebouwd en talenten als Lawson en Isack Hadjar voorlopig op de bank houden. De aandeelhouders willen immers ook bij het zusterteam resultaten zien en het is maar de vraag of Red Bull op dit moment dé toptalenten heeft om met twee teams betere prestaties neer te zetten.

Logisch?

Al met al zijn het op zich dus vrij logische veranderingen, maar het staat wel haaks tegenover de eerdere gedachtegang van Red Bull. Marko gaf recent nog aan dat hij graag meer jong talent in de Formule 1 zou willen zien en teams te lang vasthouden aan bepaalde oudgedienden. Je zou alleen kunnen zeggen dat Red Bull nu ook niet voorop loopt qua het inzetten van jong talent en dat is echt wel anders dan vroeger.

En zo zijn de rigoureuze ingrepen ingewisseld voor realistische benaderingen. Misschien heeft Red Bull wel ontdekt dat het te vroeg inzetten van talenten niet altijd tot een gewenste uitkomst leidde. Vettel en Verstappen waren een schot in de roos, maar coureurs als Gasly en Albon hebben toch een deuk in het vertrouwen opgelopen toen ze voor Red Bull reden en (tussentijds) moesten vertrekken. Voor nu lijkt de huidige situatie, met meer ervaring, de nieuwe identiteit van Red Bull te zijn. Of het beter is, moet nog gaan blijken.

Praat mee!

Viaplay
x
RB20 Horner betreurt 'veel te complexe' Red Bull-fout