Hoe ver is Hamilton verwijderd van Schumachers records?

01 nov. 2018 18:00 René Oudman 1 reacties
Met Formule 1-wereldtitel nummer vijf achter zijn naam schaarde Lewis Hamilton zich afgelopen zondag tussen de groten van de autosportgeschiedenis. Qua gewonnen kampioenschappen staat de Brit gelijk met Juan Manuel Fangio, slechts Michael Schumacher won meer.

De vraag is: kan Hamilton het record van Schumacher verbreken? Om dat voor elkaar te krijgen, zal de nu 33-jarige Brit nóg drie keer wereldkampioen moeten worden. Hamiltons huidige contract loopt aan het einde van 2020 af en zodoende zal hij nog een keer moeten verlengen met Mercedes.

Schumacher heeft echter meerdere records waar Hamilton naar op jacht is. Eéntje wist de Brit in 2016 al af te pakken, namelijk het recordaantal circuits waarop een coureur wist te winnen. Schumacher kwam tot 23 stuks, Hamilton staat inmiddels op 26. Daarnaast schreef de Mercedes-rijder vorig jaar een record op zijn naam die heel wat meer tot de verbeelding spreekt: hij onttroonde Schumacher als polerecordhouder.

Dat record wordt aangescherpt zolang Hamilton polepositions blijft rijden. Inmiddels staat de teller op 81 poles, waar Schumacher uiteindelijk tot 68 stuks kwam. Aangezien Hamilton in de afgelopen jaren gemiddeld zo’n tien poles per jaar bijeen rijdt, zal hij in 2020 de magische grens van 100 kunnen slechten.

Wat betreft overwinningen komt Hamilton steeds dichter in de buurt van Schumacher. De Duitse legende boekte zijn allerlaatste Formule 1-overwinning in het najaar van 2006, tijdens de Grand Prix van China. Die zege was zijn 91ste victorie in de koningsklasse. Hamilton loopt precies twintig stuks achter op Schumacher, zijn teller staat tegenwoordig op 71 overwinningen. Aangezien Hamilton in het V6-turbohybridetijdperk gemiddeld tien overwinningen per jaar scoort, zou de Brit eind 2020 het record over kunnen nemen. Hij moet dan echter nog wel twee jaar zo doorgaan.

Veertien keer was Hamilton dominant gedurende een Grand Prix-weekend en scoorde hij de zogenaamde hattrick: pole, snelste raceronde en de overwinning. Een bijzonder lastige onderneming, iets wat door statistieken onderbouwd wordt. De legendarische Ayrton Senna kwam immers ‘maar’ tot zeven hattricks. Schumacher reed, met name in zijn Ferrari-dagen, een gezond aantal hattricks bijeen. Der Meister kwam tot 22 stuks. Hamilton heeft er dus nog negen nodig om het record te verbreken: dit jaar scoorde hij er overigens nog geen één.

Een rijtje waarin Hamilton weliswaar in de bovenste regionen verkeert, maar op behoorlijke achterstand staat, is die van de snelste raceronden. Schumacher reed er liefst 77 bij elkaar, Hamilton deelt de derde plaats met Alain Prost – beiden kwamen tot 41 snelste raceronden. Overigens is Hamilton niet de topscorer van het huidige veld: Kimi Raikkonen reed in diens carrière liefst 46 keer de snelste ronde van de race.

Hamilton mocht in 132 gevallen na de wedstrijd het podium betreden, Schumacher heeft ook op dat vlak het record in handen met 155 podiumplaatsen. In het V6-tijdperk rijgt Hamilton het ene ereschavot aan het andere en als hij op de manier van de afgelopen jaren doorgaat, dan moet dit record in 2020 kunnen sneuvelen.

Wat betreft leeftijd loopt Hamilton inmiddels perfect synchroon met Schumacher. Beiden veroverden hun vierde wereldtitel op 32-jarige leeftijd en werden een seizoen later voor de vijfde keer kampioen. Schumacher zette die reeks voort met een zesde en een zevende titel, om uiteindelijk op 37-jarige leeftijd te stoppen. Het bloed kroop echter waar het niet gaan kon en dus keerde Schumacher als 41-jarige terug achter het stuur. In de drie jaren bij Mercedes kwam Schumacher niet tot grootse prestaties: hij kwam welgeteld eenmaal op het podium en reed één keer de snelste ronde.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen