Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Honda

Honda gaat aanpassingen doorvoeren na Red Bull-problemen

Tijdens het eerste Formule 1-weekend van het jaar zagen we Honda twee keer motoronderdelen wisselen. Tot overmaat van ramp viel de wagen van Sergio Perez kort voor het begin van de eerste race uit. Al die problemen hebben echter niet voor hoofdpijn gezorgd bij Red Bull-adviseur Helmut Marko. Wat kleine aanpassingen aan de software zijn genoeg om de problemen volgens hem te voorkomen.

Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool / Getty Images

Tijdens het eerste Grand Prix-weekend van het jaar moest zowel de pitcrew van AlphaTauri als die van Red Bull even hard aan de slag toen er enkele Honda-motoronderdelen moesten worden vervangen. Dit werd gedaan uit voorzorg, omdat de Japanse motorleverancier wat bijzonderheden terugzag in de data.

Zowel AlphaTauri-coureur Pierre Gasly als Red Bull-coureur Sergio Perez staan nu dan ook al op scherp, omdat ze per seizoen maar twee van de gewisselde onderdelen mogen gebruiken. Bij Gasly vond de wissel plaats van vrijdag op zaterdag, terwijl de onderdelen bij Red Bull-coureur Sergio Perez kort voor de race werden vervangen.

Daar waar Gasly geen problemen meer ervoer na de onderdelenwissel, kreeg de Mexicaan juist de schrik van zijn leven toen zijn RB16B in de opwarmronde voor de Grand Prix van Bahrein plots stil viel. Hij wist zijn wagen echter toch nog op te starten en reed daarna een probleemloze race, hetgeen voor hilariteit zorgde bij zijn team.

Bij Helmut Marko was er in ieder geval geen paniek over de Honda-motoren na afloop van het raceweekend. Alle problemen zijn volgens hem namelijk software- en niet hardwarematig.

"De batterij van Perez' bolide werd last minute verwisseld. Dat was waarschijnlijk de reden dat zijn auto kort voor de start stil viel zonder stroom", legt hij uit. "Op sensationele wijze doorliep hij alle noodprocedures, alsof er niets was gebeurd. Plots kwam de stroom vervolgens weer terug", zo blikt Marko terug.

"Maar het probleem zit niet in de hardware", vervolgt de Oostenrijker. "Alle problemen die we in Bahrein hadden, waren voornamelijk software-gerelateerd. Met de juiste aanpassingen kan het allemaal opgelost worden", aldus de Red Bull-adviseur.

Het is voor Honda namelijk toegestaan om softwarematige veranderingen door te voeren om dit soort problemen in de toekomst te voorkomen. Hardwarematig mag er gedurende het seizoen niets veranderd worden, tenzij de veiligheid in het geding is.

RN365 Nieuwsdossier Formule 1 GP Bahrein 2021

Het laatste nieuws over de Grand Prix van Bahrein, direct vanaf het Bahrain International Circuit.

17 reacties

x
Mercedes-kopstuk blijft verbaasd: "Dit heb ik in dertig jaar nog nooit meegemaakt"