Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Christian Horner

Horner roept op: "Dat is het belangrijkste voor de F1 richting 2026"

Nu de nieuwe reglementen voor de Formule 1 vanaf 2026 zijn gepresenteerd, roept Christian Horner teams op om compromissen te sluiten zodat er vrijheid blijft in de F1 om als team zelf bepaalde aspecten te kunnen ontwikkelen.

Horner
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Als het aan Red Bull-teambaas Christian Horner ligt, worden er compromissen gesloten tussen de teams over het F1-reglement van 2026. Maar voor de Brit is het belangrijkste dat er ruimte blijft voor verschillende benaderingen van de regels zodat we niet allemaal dezelfde auto's krijgen in de Formule 1. Op 28 juni moeten de nieuwe regels bekrachtigd worden. 

Met teams die voor eigen parochie preken, blijft de vrees bestaan dat individuele belangen de kampioensstrijd in de F1 zullen overheersen en dat de prioriteit voor een beter raceklimaat naar de achtergrond wordt geschoven. Horner is echter van mening dat er compromissen moeten worden gesloten om ervoor te zorgen dat de nieuwe regels voldoende vrijheid bieden voor de teams om ook hun eigen gang te gaan. 

"Het is lastig, hè? Zoals Colin Chapman (oprichter Team Lotus, red.) altijd zei: 'Laat me de regels zien en ik beslis of ik meedoe of niet'", grapt Horner tegen de media, waaronder RacingNews365. "Ik denk dat het voor iedereen hetzelfde is, er zullen compromissen moeten worden gesloten. Ik denk dat het belangrijkste is dat er genoeg vrijheid is om verschillen aan te brengen tussen de auto's, zodat ze er niet allemaal hetzelfde uitzien."

Horner hoopt dat motor-chassis balans blijft

Horner vindt het belangrijk om te voorkomen dat de F1 afglijdt naar een spec-series, en hij vindt dat er meer dan genoeg creativiteit is om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt. De teambaas van Max Verstappen onderstreept hoe bewust de FIA zich is van het bewaken van de balans tussen de motor en het chassis, en benadrukt dat er behoefte is aan verstandige suggesties over hoe de nieuwe regels verder kunnen worden uitgewerkt.

"We hebben een budgetplafond en de technische creativiteit is aanwezig zodat het niet alleen een accu-brandstofcombinatie wordt, maar een chassis/motorcombinatie. En als je niet de beste motor hebt, kun je dat misschien een beetje compenseren met het chassis en vice versa. Dus ik denk dat het gaat om het vinden van die balans, waarvan Nikolas Tombazis (directeur eenzitters van de FIA, red.) zich volgens mij zeer bewust is. Ik hoop dat de aanbevelingen die terugkomen verstandig zullen zijn."

Alle actie live bijwonen op Spa-Francorchamps én deelnemen aan een karting experience in het hart van het circuit?

WORD LID & WIN!

Praat mee!

Viaplay
x
Marko Red Bull-adviseur verklaart stuklopen iconisch partnership