Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2022

Horner verdedigt nieuwe F1-regels en wijst naar tegenvallend Mercedes

Het Red Bull-team domineerde in 2022 in de Formule 1. In het eerste jaar van de nieuwe reglementen zagen we opnieuw de drie klassieke topteams voor de overwinningen strijden, maar dat wil niet zeggen dat de reglementen hebben gefaald. Integendeel: teambaas Christian Horner vertelt in een exclusief interview met RacingNews365 dat hij verwacht dat het veld volgend jaar naar elkaar toe zal kruipen.

Verstappen Russell Spain
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Met veel bombarie werden de nieuwe Formule 1-reglementen enkele jaren geleden aangekondigd. Deze zouden de sport op zijn kop gaan zetten en er voor zorgen dat vele teams konden strijden om podiums en overwinningen.

Na jaar één van de reglementen hebben we echter het tegenovergestelde gezien. Op een verdwaalde podiumplek van Lando Norris en McLaren na waren het de top drie teams, Red Bull, Ferrari en Mercedes, die alle podiumplaatsen bemachtigden.

Van hen was Red Bull met afstand het dominantst, want van de 22 races werden er maar liefst 17 gewonnen door het team uit Milton Keynes.

Toch vindt Red Bull-teambaas Christian Horner dat de regelwijzigingen hun werk hebben gedaan, zo vertelt hij in een exclusief interview met RacingNews365.

"Vorig jaar heb ik dat al gezegd. Het is onvermijdelijk dat sommige teams de plank mis zullen slaan en anderen juist heel goed om zullen gaan met grote regelwijzigingen."

"Ik bedoel maar: wie had zich voor kunnen stellen dat Mercedes dit jaar maar één race kon winnen na al die successen die ze de voorgaande acht seizoenen hebben veroverd?"

Red Bull-succes niet vanzelfsprekend

Alhoewel Max Verstappen afgelopen seizoen de overwinningen aaneenreeg, zal dat de komende periode niet zomaar herhaald kunnen worden, waarschuwt Horner. Hij voorspelt namelijk dat de teams allemaal dichter naar elkaar toe gaan kruipen.

"Wij hebben geluk gehad dat we goed zijn omgesprongen met de regelwijzigingen. Daardoor hebben we veel races kunnen winnen, maar in de toekomst zullen de verschillen kleiner worden."

"Ik zou het natuurlijk geweldig vinden om met Red Bull te blijven domineren, maar in deze business is dat niet realistisch. De andere teams zijn daar namelijk te goed voor en zij zullen na dit seizoen hun lessen hebben geleerd."

"Daarom ben ik er zeker van dat de verschillende teams in 2023 dichter naar elkaar toe zullen kruipen. De sport en de fans zullen daarom de grote winnaars zijn. Bij de teams zorgt het voor meer stress, maar als er meer concurrentie is, is dat mooi voor de sport", zo redeneert de Britse teambaas.

Red Bull weet weer wat succes is

Na een teleurstellende periode, met hier en daar wat podiums en wat overwinningen, weet Red Bull de laatste twee seizoenen weer helemaal hoe het is om te strijden voor de wereldtitel.

De motivatie hoog houden was in die magere jaren helemaal niet nodig, benadrukt Horner, want dat zit in de cultuur van het Red Bull-team ingebakken.

"De teamspirit en de bedrijfscultuur die we altijd hebben gehad, is dat we nooit het geloof zijn verloren en nooit het ultieme doel, terugkeren in een winnende positie, uit het oog zijn verloren."

"We hebben na de invoering van de nieuwe reglementen met de V6-motoren (vanaf 2014, red.) natuurlijk wat magere jaren gehad die volgden op onze dominante periode in het V8-tijdperk."

"Iedereen is echter gefocust gebleven op zijn taak en heeft zijn uiterste best gedaan om een goede invloed uit te oefenen. We hebben een sterke kern van personeel vast weten te houden en daarbij wat jonge talenten opgeleid. Dat begint zich nu echt uit te betalen."

Het laatste zetje werd vervolgens gegeven door Honda, dat sinds 2019 de motorpartner is van het Red Bull-team.

"Toen we de missende schakel wisten te vinden, een winnende krachtbron, kwamen de resultaten vanzelf. Ten eerste de titel van Verstappen in 2021 en nu de successen dit jaar, na de grootste regelwijzigingen in veertig jaar tijd."

"Het team heeft het geweldig gedaan om zich in zo'n korte periode aan te passen aan de nieuwe reglementen. Dat komt allemaal door de sterke krachten en de breedte van het team", zo sluit Horner zijn verhaal af.

Ook interessant:

'Red Bull gaat gaandeweg 2023 problemen krijgen'

Is Max Verstappen te stoppen als de auto weer zo competitief is, wordt Nyck de Vries teamleider bij AlphaTauri en gaat pakt Lewis Hamilton volgend jaar zijn achtste wereldtitel? We blikken met het Viaplay-commentaarduo terug op het seizoen en vooruit op 2023.

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Interviews RN365 Nieuwsdossier

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
RN365 F1-podcast Verstappen moet oppassen voor overmoedige Perez