Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Horner waarschuwt de FIA: 'Ga daar niet mee lopen kloten'

Christian Horner is duidelijk naar de FIA over het mogelijk aanpassen van de Formule 1-regels van 2023. Eventuele aanpassingen tegen porpoising zijn niet gewenst bij Red Bull.

Nadat porpoising een groot probleem bleek te zijn bij de nieuwe generatie Formule 1-bolides, is er door de teams en ook door de F1 zelf gekeken naar maatregelen. De eerste significante maatregel gaat in tijdens het Grand Prix-weekend van Frankrijk. Vanaf dit weekend wordt er via een formule een maximum gesteld aan het stuiteren. Wordt deze max overschreden, dan komt een auto niet door de technische keuring. Met deze maatregel wordt het probleem echter niet helemaal opgelost. De Formule 1 kijkt daarom verder dan de formule en overweegt mogelijk zelfs de regels omtrent de aerodynamica veranderen voor het komende seizoen in 2023. Niet iedereen is het hier mee eens, zo ook Red Bull-teambaas Christian Horner. "Ik denk dat het te laat is om veranderingen voor volgend jaar door te voeren", zo is Horner voor de microfoon van onder andere RacingNews365 van mening. "We hebben daar een bepaalde besluitvorming voor. Met de kosten hiervan - soms zijn er onbedoelde gevolgen van het veranderen van complete filosofieën - het heeft invloed op wat je meeneemt naar volgend jaar. Ook heeft het invloed op het design- en ontwikkelingsproces."

Kostenplaatje zeer belangrijk voor Horner

Met de wereldwijde inflatie is het kostenplaatje in de F1 een zeer belangrijk onderwerp. Horner wil niet dat er extra kosten bij komen door bijvoorbeeld de regels die te laat aangepast worden voor 2023. "De belangrijkste en de voornaamste manier om de kosten te stabiliseren, is stabiliteit. De auto's zullen wat meer naar elkaar toe komen." "Dit zie je nu al. Een aantal auto's lijken al wat meer op elkaar en dat gaat de komende negen maanden ook zo door." De regels aanpassen is volgens Horner dus niet nodig. Hij is zeer duidelijk naar de FIA: "Het belangrijkste voor nu is, ga daar niet mee lopen kloten. Laat het gaan. De teams zorgen er wel voor dat het goed komt."

Viaplay
x
Brown Stookt Red Bull-vuurtje verder op: "Dan gaan we meer van de onrust zien"