Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

IJzersterke inhaalraces, maar toch maar één podium voor Verstappen in Abu Dhabi

Red Bull-coureur Max Verstappen heeft tot nog toe een indrukwekkende carrière, maar in Abu Dhabi verging het hem lang niet altijd van een leien dakje. Dat stelde hem echter wel in staat enkele ijzersterke inhaalraces te rijden.

2015 - Toro Rosso Max Verstappen kende in zijn eerste seizoen in de Formule 1 niet zijn beste prestatie op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi. De toenmalige Toro Rosso-coureur werd in de kwalificatie nét gepasseerd door teamgenoot Carlos Sainz en bleef zelf steken in Q2, terwijl de Spanjaard Q3 wel wist binnen te dringen. Een dag later waren de rollen omgedraaid en was het Verstappen die beter uit de verf kwam, maar alsnog kreeg hij het niet voor elkaar zijn teamgenoot te overtreffen. Nadat Toro Rosso Sainz het commando had gegeven de snellere Verstappen voorbij te laten, verwoestte de Nederlander zijn banden door zich te verremmen. In de slotfase van de wedstrijd kreeg de toen achttienjarige coureur een tijdstraf voor het buiten de baan drukken van Jenson Button, waardoor hij in plaats van twaalfde – direct achter Sainz – eindigde als zestiende. Kwalificatie: 11e Race: 16e 2016 - Red Bull In zijn eerste bijna volledige seizoen uitkomend voor het team van Red Bull verging het Verstappen niet veel beter in Abu Dhabi. In de kwalificatie moest hij wederom zijn teamgenoot voor zich dulden. Waar Daniel Ricciardo zijn auto op de derde positie had geplaatst, gaf Verstappen ruim twee tienden toe op de Australiër en moest hij genoegen nemen met een zesde startplek. Net als een jaar eerder waren ook in 2016 de rollen in de race omgedraaid. Althans, aan het einde ervan. Verstappen begon zijn mars voorwaarts namelijk met een ongelukkige spin in de eerste bocht. De Red Bull-coureur herpakte zich echter als geen ander en werkte zich een weg terug naar de kop van het veld. Mede geholpen door een merkwaardige tactiek van Lewis Hamilton, die ernstig vertraagde in een poging Nico Rosberg van de titel te houden, kwam Verstappen uiteindelijk als vierde over de streep, op ongeveer anderhalve seconde van de leider. Ricciardo werd vijfde. Kwalificatie: 6e Race: 4e

2017 - Red Bull In 2017 slaagt Verstappen er wederom niet in teamgenoot te verslaan. De Nederlander is drie tienden langzamer dan Ricciardo, die de vierde stek toe-eigent. Verstappen kwalificeert weer als zesde. In tegenstelling tot een jaar eerder slaagt de dan twintigjarige coureur er niet in potten te breken tijdens de wedstrijd. In zijn RB13 komt hij er niet aan te pas en eindigt hij op een seconde achter Kimi Raikkonen. Teamgenoot Ricciardo wordt wel verslagen, maar alleen op papier: de Red Bull, die dat seizoen zo vaak voor problemen heeft gezorgd, doet de Australiër de das om in Abu Dhabi. Het is een relatief kleurloze wedstrijd voor de Oostenrijkse renstal. Kwalificatie: 6e Race: 5e 2018 - Red Bull Ook het laatste jaar dat het Formule 1-circus neerstreek in de Verenigde Arabische Emiraten wist Max Verstappen zijn teamgenoot niet te verslaan in de kwalificatie. Ricciardo maakte in 2018 voor de derde maal op rij korte metten met de Nederlander, in Q3 was de Australiër bijna twee tienden vlotter dan Verstappen. De volgende dag wist Verstappen het tij te keren, al had hij het geluk ook ditmaal niet aan zijn zijde. Zijn RB14 kwam totaal niet weg bij de start en direct verloor de Red Bull-coureur ettelijke posities. Zo gauw als hij deze had verloren, won hij ze echter ook weer terug. Verstappen baande zich een weg naar voren en sloot de wedstrijd af op het podium, met enkele seconden voorsprong op Ricciardo. Kwalificatie: 6e Race: 3e Zorgt Max Verstappen voor vuurwerk in Aub Dhabi? Luister nu naar de podcast van RacingNews365, waarin coureur Tom Coronel, F1-journalist Ruud Dimmers en host Jeroen van Inkel hun licht laten schijnen over de laatste Grand Prix van 2019.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"