Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

In beeld: De F1-bolides van 2022 werken hun eerste shakedown af

Nog een aantal dagen en het Formule 1-seizoen wordt afgetrapt met de testdagen in Barcelona. De meeste F1-teams kozen er echter al voor om hun bolide het circuit op te sturen, waardoor we al een glimp zagen van de nieuwe generatie bolides. Hieronder een overzicht van de auto's in actie.

De officiële wintertests in de Formule 1 vinden later deze week plaats, maar een aantal teams hebben haar bolide al het circuit op gestuurd. Deze teams hebben een van de twee toegestane 'filmdagen' gebruikt, waarbij ze maximaal 100 kilometer mogen rijden. Filmdagen worden vaak gebruikt als shakedown-moment, waarbij de bolides voor het eerst in actie komen. Hierbij wordt gekeken of alle systemen werken, maar worden de fans tegelijkertijd getrakteerd op de eerste beelden. RacingNews365 zet alles shakedowns voor je op een rijtje.

Aston Martin

Aston Martin was het allereerste team dat haar 2022-bolide, de AMR22, het circuit op stuurde. Op 11 februari had de renstal een filmdag op Circuit Silverstone. De meeste teams hadden haar bolide nog niet eens onthuld aan het grote publiek, maar Aston Martin gaf ons de eerste échte beelden van de 2022-wagens. Beide coureurs, Lance Stroll en Sebastian Vettel, kregen tijdens de shakedown van maximaal 50 kilometer per persoon de kans om achter het stuur van de AMR22 plaats te nemen.

Mercedes

Mercedes koos ervoor om vlak na het presenteren van de W13 op dezelfde dag het circuit op te duiken. Hier kwamen George Russell en Lewis Hamilton beiden in actie, net als Aston Martin op Silverstone. Tijdens de 'onthulling' van de Mercedes-bolide zagen we niet het echte exemplaar, maar werden er een paar renders vrijgegeven. Op Silverstone zagen we al snel dat de daadwerkelijke W13 er anders uitzag dan tijdens de formele onthulling.

Red Bull/AlphaTauri

Beide Red Bull-teams hebben in het geheim haar filmdagen uitgevoerd. Deze werden niet officieel bevestigd en aangekondigd, al weten we dat de RB18 te zien was op Silverstone door een aantal wazige beelden. Het topteam van Max Verstappen en Sergio Perez wil duidelijk geen geheimen prijsgeven. Ook AlphaTauri deelde weinig tot niets van de AT03. Vanuit Misano kwamen een aantal beelden naar buiten, gemaakt door fans naast het circuit. Beide teams hebben verder geen beeldmateriaal gedeeld met de buitenwereld.

Ferrari

Op Ferrari na hebben alle teams die al een shakedown hebben uitgevoerd, hun 100 kilometer verbruikt. De Scuderia heeft echter geen filmdag ingepland, maar een demonstratie-run. Tijdens deze run mag er maar vijftien kilometer worden gereden op een circuit die niet geclassificeerd is als FIA Grade 1 (F1) circuit. Hiervoor gebruikte de Italiaanse renstal haar eigen circuit, Fiorano, welke naast de fabriek van Ferrari ligt. Carlos Sainz en Charles Leclerc kwamen allebei in actie met de F1-75.

Williams

Ook Williams gebruikte een filmdag op Circuit Silverstone. Een logische zet, gezien de Britse renstal vlakbij in Grove haar fabriek heeft staan. Op 15 februari kregen Alexander Albon en Nicholas Latifi de kans om kilometers te maken in de FW44. Dit deden de twee coureurs op een nat circuit, wat een aantal mooie beelden opleverde van de nieuwe Williams-bolide.

Alfa Romeo

Alfa Romeo probeerde in het geheim een shakedown uit te voeren op Fiorano. Op 15 februari werd de C42, gehuld in een camouflage-livery, getest door Valtteri Bottas. Een aantal foto's verschenen echter al op het internet. Even later deelde de Zwitserse renstal zelf ook beelden van de test. De officiële onthulling van de Alfa Romeo-bolide zal op 27 februari plaatsvinden, twee dagen na de eerste tests in Barcelona.

Haas

Ook de nieuwe Haas-bolide werd op 21 februari getest. De VF-22 werd eerder al 'onthuld' met een aantal renders, al lijkt de daadwerkelijke bolide flink te verschillen van deze foto's. Nikita Mazepin mocht als eerste coureur plaatsnemen achter het stuur van de Haas-bolide. Schumacher moet wachten tot de testdagen.

McLaren

Op maandagmiddag gingen de mannen van McLaren de baan op in hun nieuwe MCL36. Zowel Norris als Ricciardo mocht zijn eerste meters maken op het Circuit de Barcelona-Catalunya. Alpine lijkt het laatste team te zijn dat nog wat meters gaat maken voor de testdagen. Dat doen ze op dinsdag, de dag voor het begin van de testweek in Barcelona.

Viaplay
x
Uitslag Sprintrace Formule 1 GP China 2024