Indianapolis eert Mario Andretti in diens jubileumjaar

12 jan. 15:30 René Oudman 0 reacties
Het is dit jaar precies vijftig jaar geleden dat Mario Andretti de befaamde Indianapolis 500 op zijn naam wist te schrijven. De nu 78-jarige Amerikaan nam een talrijk aantal keren deel aan de wedstrijd, om deze precies éénmaal te winnen. Gezien het jubileumgetal zet de Indianapolis Motor Speedway haar legende dit jaar in het zonnetje.

Men heeft een speciale badge ontworpen, waarop de beeltenis van Andretti is te zien, met het getal vijftig erop. Het onderschrift luidt: Celebrating Mario Andretti, Indianapolis 500 Champion 1969.

De levende legende wordt geëerd wegens zijn betrokkenheid bij de sport. Andretti, tevens een enkelvoudig wereldkampioen in de Formule 1 (1978), kwam tot op hoge leeftijd uit in de belangrijkste openwielklasse van de Verenigde Staten - de IndyCars. De veteraan reed zijn laatste race in het jaar 1994, op 54-jarige leeftijd.

De Indianapolis Motor Speedway zal dit jaar omgedoopt worden tot een waar Andretti-museum: veel van de wagens die hij heeft bestuurd zijn te zien in het museum dat bij de baan is gelegen. Het bovengenoemde logo wordt bovendien bij start/finish gebruikt.

Dit jaar nemen onder anderen Fernando Alonso en Marcus Ericsson deel aan de Indianapolis 500. De Spanjaard doet een gooi naar de zege, om zo als tweede coureur ooit de Triple Crown of Motorsport te volbrengen. Ericsson is na diens vertrek als voltijdcoureur bij Sauber naar de Verenigde Staten uitgeweken, om aldaar bij de IndyCar Series in actie te komen.

In de persoon van Rinus van Kalmthout verschijnt er in 2019 ook een Nederlander op de Brickyard. Het 18-jarige Hoofddorpse racetalent neemt deel aan het voorprogramma van de Indy 500, de zogenaamde Freedom 100-wedstrijd voor Indy Lights.

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen