Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Interne strijd F1-teams: Spanning bij Verstappen en Perez, De Vries op achterstand

Wie waren binnen de tien Formule 1-teams de beste coureurs van de eerste drie races dit jaar? RacingNews365 zet alle interne gevechten voor je op een rijtje.

Voordat een Formule 1-coureur kan dromen over het verslaan van rivalen uit andere teams, zal er toch eerst afgerekend moeten worden met je teamgenoot. Hoe ging dat in de eerste drie Grands Prix van het huidige seizoen? Terwijl we in de kleine lentestop wachten op de GP van Azerbeidzjan leggen we de interne gevechten onder de loep. Dit artikel gaat verder onder de head-to-heads van de top vijf F1-teams na de eerste drie races.

Spannende gevechten bij Red Bull en concurrenten

Het interne gevecht binnen Red Bull is hoogstwaarschijnlijk het allerbelangrijkste gevecht om dit jaar te winnen: op dit moment is de Oostenrijkse renstal verreweg dé grote favoriet voor de wereldtitels en wie dus de interne strijd wint, mag zichzelf waarschijnlijk tot wereldkampioen kronen. Max Verstappen staat met 2-1 in de kwalificaties en de races licht voor op teamgenoot Sergio Perez. In het kampioenschapsgevecht staat de Nederlander hiermee ook vijftien punten voor op zijn teamgenoot. Bij Ferrari valt het vooralsnog iets meer één kant op. Carlos Sainz geniet van een 3-0 voorsprong en heeft hiermee veertien punten meer dan Charles Leclerc. Laatstgenoemde coureur was sneller in de kwalificaties (2-1), inclusief Djedda voordat hij een gridstraf kreeg voor en motorwissel. Toch staat hij ver achter in het klassement. Mercedes schetst een interessant beeld. Hoewel George Russell in de kwalificaties Lewis Hamilton met 3-0 heeft verslagen, wint de zevenvoudig wereldkampioen juist in de races met 2-1. Dit had er zonder Russell's uitvalbeurt in Australië anders uitgezien, maar op dit moment geniet Hamilton van een 38-20 puntenvoorsprong. Bij Alpine kan het bijna niet spannender. Esteban Ocon heeft in de kwalificaties een kleine voorsprong van 2-1 op teamgenoot Pierre Gasly, maar in de races staan ze op 1-1, dit door een uitvalbeurt in exact dezelfde bocht in Australië. Beide coureurs staan daarnaast op vier punten. Oscar Piastri heeft bij McLaren een sterke start gemaakt in zijn rookiejaar, al staat hij met 2-1 in de kwalificaties en in de races nipt achter Lando Norris. Ook in het klassement staat hij iets achter Norris, maar cruciaal is dat hij dichter op zijn teamgenoot staat dan bij Daniel Ricciardo het geval was.

Eenzijdige gevechten: De Vries loopt achter op Tsunoda

Bij Alfa Romeo zien we een lichte verrassing: Guanyu Zhou was in de eerste drie races in kwalificatie, race en dus ook in punten de betere coureur boven Valtteri Bottas. De Chinese coureur kent een prima start, maar met het weinig competitieve Alfa Romeo is het verschil in punten slechts 4-2. Het gevecht binnen Aston Martin valt vooralsnog als duidelijkste F1-team de kant op van een coureur, namelijk Fernando Alonso. De tweevoudig kampioen heeft een 3-0 voorsprong op teamgenoot Lance Stroll en daarmee een puntenvoordeel van 45-20. Ook bij Haas is er een 3-0 voordeel, hier voor Nico Hulkenberg, maar alleen in de kwalificaties. In de race staat het 2-1 voor Magnussen, maar het voordeel van Hulkenberg is er ook weer in punten: zijn zes punten in Australië laten hem winnen van één punt voor de Deen. Yuki Tsunoda 'domineert' op dit moment net binnen AlphaTauri terwijl teamgenoot Nyck de Vries langzaam maar zeker begint te wennen aan de Formule 1. De Nederlander is nog niet op het niveau van zijn meer ervaren teamgenoot, wat terug te zien is in de head-to-heads. Daarnaast had De Vries in Australië pech bij een late herstart, waarbij hij crashte. Bij Williams heeft Alex Albon in de kwalificaties het duidelijke voordeel (3-0) op rookie Logan Sargeant. Hoewel het lijkt of laatstgenoemde de overhand heeft in de races, dit gezien de 2-1 voorsprong, heeft Albon juist de enige punt tot nu toe gescoord voor Williams. Welk team presteert anno 2023 in zijn geheel het best? Laat het ons weten in onderstaande poll en/of in de reacties!

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"