Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Interview: Verschoor wil na veelbewogen 2018 zegevieren in 2019

Het was het jaartje wel, voor Richard Verschoor. De jonge Nederlander trapte af in de Eurocup Formule Renault 2.0, de serie waarin hij in debuutseizoen 2017 niet bijzonder lekker uit de verf kwam. Halverwege het seizoen wist de Utrechter voldoende om het over een andere boeg te gooien: Verschoor verkaste met behulp van MP Motorsport naar de GP3 Series.

Aldaar werkte het wél voor de inmiddels 18-jarige Verschoor, die zijn grote doorbraak kende in 2016. De jongeling reed een aantal sterke wedstrijden in het voorprogramma van de Formule 1 en mocht na het tweeluik in Sotsji zelfs een beker mee naar het ouderlijk huis in Benschop nemen. Zodoende spoelt de slotfase van het seizoen 2018 de nare smaak van de voorgaande achttien maanden enigszins weg. In gesprek met Racingnews365 blikt Verschoor uitgebreid terug op het afgelopen racejaar en kijkt de Utrechter tegelijkertijd met een schuin oog naar 2019. Het is immers nog niet bekend wat de jongeling volgend jaar precies gaat doen, maar een plekje in de nieuwe Formule 3-serie lonkt. Of knijpt MP Motorsport een financieel oogje toe en belandt de Nederlander zowaar in de klasse bij Nyck de Vries?

Richard Verschoor

Ik moet me niet meer druk maken om wat mensen te zeggen hebben

Verschoor uit zich op de voor hem zo kenmerkende manier: netjes, maar wel recht voor zijn raap. "Ik ben natuurlijk niet tevreden met hoe het seizoen 2018 van start is gegaan", schiet de jongeling tijdens ons gesprek uit de startblokken. "Echter", weet Verschoor met enige zelfreflectie direct op te brengen, "ik ben natuurlijk wel tevreden met hoe 2018 is geëindigd. Op zich ben ik tevreden. Het jaar is gewoon goed afgesloten met de paar wedstrijden die ik in de GP3 Series heb mogen rijden namens MP Motorsport, het meest gedenkwaardige moment van dit jaar is absoluut de podiumplek die ik scoorde in Sotsji." Voor iemand van nét achttien jaar oud (Verschoor vierde deze maand zijn verjaardag) is het Nederlandse talent bijzonder hard voor zichzelf. Het kan altijd beter, het moet altijd beter en als het eventjes niet gaat, dan is de wereld vrij klein. Althans, dat kwam mede door de vervelende Formule Renault 2.0-ervaring, zo meent Verschoor. "Dankzij de GP3-resultaten heb ik stukje bij beetje zelfvertrouwen teruggekregen en dat is wel heel erg belangrijk."

In die Formule Renault 2.0 Eurocup moest het dit jaar gebeuren. Verschoor mocht eind 2017, trots als een pauw, wereldkundig maken dat hij voor het vermaarde Josef Kaufmann Racing had getekend. Dat team leverde vorig jaar in de persoon van Sacha Fenestraz de kampioen van de klasse af. Waar teammaat Ye Yifei een tweetal races op zijn naam schreef in 2018, kwam Verschoor echter niet verder dan één tweede plaats. Voor de zomerstop besloot Verschoor dat het welletjes was. Het roer moest om, een nieuwe uitdaging moest worden aangegaan voordat de Nederlander in de vergetelheid zou raken. Die nieuwe uitdaging kwam er met dank aan Sander Dorsman, Daniël de Jong en Henk de Jong, respectievelijk de teambaas, oud-rijder en coördinator van het GP3-team en de eigenaar van MP Motorsport. "De overstap naar de GP3 Series bleek een grote verrassing, maar ik verbaasde me er zelf ook wel enigszins mee met het feit dat ik het allemaal zo snel op wist te pakken. Ik was natuurlijk aardig mijn zelfvertrouwen kwijt en wist niet of het goed ging, de trainingsmogelijkheden waren miniem, dus uiteindelijk ben ik heel erg blij met het resultaat." Naast de bovengenoemde derde plek in de tweede race op het Sochi Autodrom scoort Verschoor in acht deelnames vijfmaal punten. Uiteindelijk bleek Verschoor voor het GP3-team van MP Motorsport de op één na meest waardevolle rijder van de zeven coureurs die door de Nederlandse equipe werden ingezet. Slechts de meer ervaren Dorian Boccolacci wist een hoger puntengemiddelde te overleggen dan de tiener uit Benschop.

Toch had er nog ietsje meer ingezeten, meent de altijd kritische Verschoor. "Tja, de openingsrace in Abu Dhabi verliep niet helemaal zoals gehoopt, de kwalificatie voorafgaand aan die wedstrijd was ook niet helemaal goed." Ondanks het benoemen van de negatieven, weet Verschoor ook steeds beter de goede punten aan te wijzen. "Ik heb dit jaar geleerd dat ik gewoon in mijzelf moet geloven. Altijd heb ik bewezen dat ik snel ben, en ik weet inmiddels ook dat je niet alles zelf in eigen hand hebt. Ik moet me niet meer druk maken om wat mensen te zeggen hebben. In de Eurocup kreeg ik veel kritiek, maar stel dat het weer gebeurt, dan moet ik daar geen waarde aan hechten." Dolgraag zou Verschoor ook in 2019 de kleuren van MP Motorsport verdedigen, een team dat als zijn tweede thuis voelt en dankzij de goede sfeer ook duidelijk bijdraagt aan de heropstanding van de tienersensatie. In welke klasse dat mag zijn, of dat het überhaupt mogelijk is, blijft momenteel een vraagteken. MP Motorsport moet het immers ook gewoon van financiële bijdragen hebben, zoals vrijwel ieder team in de opstapklassen. Het meenemen van een nagenoeg lege portemonnee is uit den boze. "Volgend jaar wil ik gelijk goed beginnen, niet half-half, of met gedoe omtrent budget", spreekt Verschoor klare taal. Tegenover een duwtje in de rug op financieel vlak staat de Nederlander zeker niet onwelwillend, maar de vraag is of er een bedrijf opstaat dat hem de financiële strop van diens nek kan halen. Mocht dat lukken, dan is the sky the limit voor de jonge Nederlander, die uitkijkt naar het volgende racejaar. "Het doel is duidelijk: ik wil races winnen in 2019, het maakt niet uit in welke klasse dat zal zijn."

Viaplay
x
Trucje Verstappen verklaart opzienbarend Red Bull-trucje