Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Is Verstappen met het wegvallen van deze concurrenten koning van de sprintraces?

In Azerbeidzjan staat de eerste sprintrace van het Formule 1-seizoen op de planning. Welke coureurs zijn vooralsnog de allerbesten in de sprints? En welke coureurs juist niet?

In het weekend van vrijdag 28 tot en met zondag 30 april 2023 wordt de Grand Prix van Azerbeidzjan verreden, waarbij we ook kunnen genieten van de eerste sprintrace van de zes dit Formule 1-seizoen. Sinds de introductie van het format in 2021 heeft de korte zaterdag een aantal memorabele momenten gekend, van coureurs met een inhaalrace tot aan coureurs die de finish van de sprint niet haalden. Gebaseerd op de vorige zes sprintraces in de koningsklasse van de autosport - drie in '21 en drie in '22 - kijkt RacingNews365 naar de coureurs die een sterke staat van dienst hebben in de korte race en ook naar de rijders met minder geluk...

Max Verstappen

Naast twee wereldkampioenschappen te hebben veroverd in de afgelopen twee F1-seizoenen heeft Max Verstappen ook de meeste sprintoverwinningen binnengehaald tot nu toe. De Nederlander heeft tot nu toe drie van de zes sprintraces gewonnen. De allereerste sprint in Groot-Brittannië wist hij te winnen van de man op poleposition, Lewis Hamilton, die tweede werd. De spanning hiervan heeft mogelijk bijgedragen aan het heftige ongeluk in de hoofdrace, toen Verstappen van het circuit af werd getikt door zijn titelrivaal van 2021. De rest van het jaar won de Red Bull-rijder geen sprintrace meer, maar werd hij telkens tweede. Zijn volgende overwinningen kwamen in 2022 bij respectievelijk de sprintrace van Emilia Romagna en die van Oostenrijk. Verstappen finishte in vijf van de zes sprintraces binnen de top drie. Alleen in Brazilië 2022 miste hij het 'podium' door als vierde over de finish te komen.

Lewis Hamilton

Op papier lijkt Hamilton aanvankelijk niet een van de toppers in de sprintrace. De Mercedes-coureur heeft nog nooit gewonnen en is slechts in twee van de zes races in de top drie geëindigd. Wel reed hij in 2021 tijdens de zaterdagrace in Brazilië een memorabele inhaalrace. De zevenvoudig kampioen baande zich door het veld, waarmee hij vijftien plaatsen goedmaakte in 24 ronden. Hij finishte op de vijfde plaats. Toen de Sprint in 2022 terugkeerde naar Brazilië, droeg Hamilton bij aan het momentum van Mercedes' sterkste weekend van dat jaar in een moeilijk seizoen voor het team. Hij claimde de derde plaats en de overwinning van de sprintrace ging naar zijn teamgenoot George Russell, die ook op zondag won (zijn eerste F1-overwinning).

Valtteri Bottas

Tijdens zijn laatste seizoen bij Mercedes in 2021 won Valtteri Bottas twee van de drie Sprints. Hij won vanaf P1 op de grid in Monza en versloeg Verstappen in de zaterdagrace in Brazilië. Terwijl de Fin na zijn overstap naar Alfa Romeo niet meer het materiaal heeft om vooraan mee te strijden, heeft hij in de zaterdagrace toch een paar behoorlijke prestaties geleverd. Nadat in 2021 alleen punten werden toegekend aan de top drie, werd dit in 2022 uitgebreid naar de top acht, waardoor Bottas bij de op Imola in 2022 punten kon claimen door als zevende te finishen.

Carlos Sainz

Net als Hamilton heeft Carlos Sainz nog nooit een F1-sprintrace gewonnen, maar presteert hij wel consistent prima op de zaterdagrace. De Spanjaard claimde de derde plaats in Brazilië '21, wat Ferrari's sterkste finish in de zaterdagrace was van dat seizoen. Sainz verscheen opnieuw in de top drie tijdens de sprint van de GP van Oostenrijk in 2022. Later dat jaar splitte hij de Mercedes-coureurs door als tweede te finishen op Interlagos. Teamgenoot Charles Leclerc behaalde in 2022 ook enkele prima optredens in de sprint, met twee tweede plaatsen op Imola en Oostenrijk.

Coureurs met slechte Sprint-ervaringen

Niet iedereen zal goede herinneringen hebben aan eerdere edities van de sprintraces. Sergio Perez was een van de eersten die een slechte race had, met een spin in 2021 op Silverstone die leidde tot een moeilijke zondag voor de Mexicaan. Uiteindelijk werd dit een weekend om snel te vergeten. De 'debuutcrash' van de sprintraces zagen we in Italië. Na een sterke start van de race raakte Pierre Gasly in de openingsronde de achterkant van Daniel Ricciardo's McLaren. Het incident beschadigde de voorvleugel van de Fransman en stuurde hem door het grind de bandenstapel in. Gelukkig bleef Gasly ongedeerd, maar het was een verre van ideale terugkeer naar Monza na zijn memorabele overwinning in 2020. Een andere coureur die een soortgelijk probleem had in de sprintrace was Guanyu Zhou tijdens de race op Imola in 2022. Toevallig was Gasly bij dat incident betrokken.De Alfa Romeo-coureur was in de openingsronde in gevecht met Gasly's AlphaTauri toen ze met elkaar in aanraking kwamen. Gasly kon intussen een pitstop maken en doorrijden, maar eindigde uiteindelijk op P17.

Viaplay
x
Verstappen Marko staat versteld van optreden Verstappen en McLaren