Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Italië 2023

Italianen vrezen voor Verstappen: "Max zal het ook in ons eigen huis gaan doen"

De Grand Prix van Emilia-Romagna werd eerder dit jaar afgelast, maar dankzij de Grand Prix op het Autodromo di Monza, krijgen we alsnog een race op Italiaanse bodem voorgeschoteld. We blikken vooruit op de race met de interviewster van Sky Italia, Mara Sangiorgio.

In het centrum van Milaan komen er nog wat regendruppels naar beneden, die vanuit Nederland mee gereisd lijken te zijn. Toch kunnen we ons opmaken voor een droge race in Monza, waar zondag de Grand Prix van Italië verreden zal worden.

RacingNews365 reisde al vroeg af naar het autosportgekke land, waar de 'Tifosi' van Ferrari zich klaar lijken te maken voor een zware bevalling. Zoals we weten, draait het namelijk niet zo lekker bij de Scuderia dit F1-seizoen en lijkt een podiumplaats een utopie te zijn. We spraken erover met Mara Sangiorgio, verslaggeefster bij Sky Sport Italia.

"Natuurlijk is de race in Monza ook voor mij een speciale race! Het is altijd geweldig om naar het circuit toe te rijden en al die duizenden fans al in de rij te zien staan. De Italiaanse fans zijn gek van de autosport en natuurlijk van Ferrari en die passie gaat zoals algemeen bekend, heel ver. Dat is iets waar ik altijd weer van sta te kijken. Het is schitterend om te zien hoe groot fan de Italianen zijn en hoeveel support ze geven aan Ferrari, maar ook aan de andere F1-coureurs", aldus Sangiorgio die inmiddels alweer elf jaar in de Formule 1 werkt.

"Zelf ben ik opgegroeid met Ferrari, maar eigenlijk nog meer met Valentino Rossi en de MotoGP. Ook bij Valentino zag je natuurlijk waanzinnig veel fans, die hem passioneel volgden. Zelf ben ik in de Formule 1 komen te werken en natuurlijk hebben we als Italianen dan veel met Ferrari te maken. Ik ben trots op Ferrari en ik denk dat dat voor iedere Italiaan geldt. Waar je over de hele wereld ook komt, iedereen kent het merk en dat vervult ons zeker weten met trots."

Vorig jaar streed Ferrari nog om de overwinningen, maar dit jaar heeft men het een stuk lastiger en lijkt zelfs een podium ver weg te zijn voor de Scuderia tijdens de thuis Grand Prix: "Ondanks de geweldige steun van de fans van Ferrari, moeten we realistisch zijn en dat betekent dat het moeilijk zal worden voor Ferrari om de race te winnen. Aan het eind van de rit zal Max Verstappen het namelijk ook in ons huis goed gaan doen. Toch blijft er hoop voor Ferrari dat men op het podium zal eindigen, met in ieder geval één coureur dan."

Invloed van sociale media

"Dat is altijd speciaal, want ik herinner me ook nog de overwinning van Charles Leclerc op Monza in 2019. Dat was een geweldige dag voor alle Ferrari-fans. Het was vooral een speciale dag, omdat Leclerc als een talent op dat moment bij Ferrari reed en daar dan op de hoogste trede mocht staan. Dat gaf de fans veel hoop en zorgde zeker voor een van de mooiste Monza edities ooit."

Het moment dat Leclerc op het podium stond is voor veel F1-fans nog een verse herinnering, doordat de duizenden Ferrari-fans voor een prachtig 'rood recht stuk' zorgden. Toch kan de sfeer, zeker de laatste jaren nog weleens vijandig zijn na afloop van de race. Iets dat Lewis Hamilton helaas ook heeft moeten ervaren toen hij werd uitgefloten. Iets waar Sangiorgio flink van baalt.

"Momenten zoals toen Hamilton werd uitgefloten zijn pijnlijk en niet goed voor de sport. Het ergste daaraan is dat het een kleine minderheid is die hiervoor zorgt. De meeste Italiaanse fans hebben namelijk een groot respect voor andere coureurs, dan de Ferrari-coureurs. Dat is altijd zo geweest, dat hebben ze zowel voor Verstappen als voor Hamilton, maar helaas zorgt een kleine minderheid op zo’n moment voor een negatieve lading. Dat moet absoluut niet zo zijn. Ik weet ook dat de Italiaanse fans ervan genoten toen Pierre Gasly en Daniel Ricciardo de race op hun naam schreven. Ook toen waren de reacties van de Italiaanse fans juist heel lovend."

Net als in de rest van de wereld ziet de ervaren Italiaanse verslaggeefster dat er in Italië op het moment ook een nieuwe doelgroep wordt bereikt. "Ook in Italië zie ik een verandering, onder andere door de Netflix Drive to Survive serie. Die heeft er zeker voor gezorgd dat meer jongere fans en ook veel vrouwelijke fans de sport zijn gaan volgen. Toch denk ik dat het niet alleen komt door die TV-serie, maar juist ook door de nieuwe generatie coureurs. Zij zijn veel meer betrokken met de fans, doordat ze veel gebruik maken van hun sociale mediakanalen. Daarmee hebben ze de jeugd echt bereikt en voor mijn gevoel, is dat ook de reden dat veel jongere fans zich op dit moment interesseren voor de Formule 1."

"F1 is voor een fan veel lastiger te begrijpen dan bijvoorbeeld voetbal"

- Mara Sangiorgio

"Dat is in mijn ogen een prachtige ontwikkeling. Het is prachtig om veel meer meiden ook op de tribune te zien en er af en toe via de sociale mediakanalen ook zelf mee in contact te zijn. Als ik nu kijk naar onze werkzaamheden, proberen we daar ook goed op in te spelen. Dat is in mijn ogen echt nodig, want de Formule 1 is voor een fan veel gecompliceerder om te begrijpen dan bijvoorbeeld voetbal. Er komt zo ontzettend veel kijken bij deze sport, dat het lastig is om als een fan alles te begrijpen. Daar heb je stiekem toch lang voor nodig en ik denk dat dat het af en toe ook lastig maakt om een fan ‘binnen te halen’ als het ware."

"Bij een voetbalwedstrijd snap je namelijk vrij snel waar naar je aan het kijken bent, terwijl dat bij een Formule 1-race niet zo is. De sport moet goed uitgelegd worden, om het voor iedereen begrijpbaar te maken en daar ligt een mooie taak voor ons als media zijnde", aldus Sangiorgio die voor aanstaande zondag toch een beetje Nederland hoopt terug te zien in Italië.

"Kijkend naar de race van zondag, hoop ik vooral op een raceweekend zoals in Nederland. De Dutch GP was een spektakelstuk en dat krijgen we nu hopelijk ook te zien in Italië. Met natuurlijk een van de Ferrari-coureurs op het podium", aldus de Italiaanse met een knipoog.

Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Interviews RN365 Nieuwsdossier

9 reacties

Viaplay

Unibet
x
Lewis De vurige Red Bull-wens die Hamilton niet hardop uit wil spreken