© Racing Point Force India

Nieuwsoverzicht

Jean Todt: "FIA heeft geholpen bij redding Force India"

05 dec. 2018 16:00 Ruud Dimmers 1 reacties
Het Formule 1-team van Force India werd vlak voor de Grand Prix van België van de ondergang gered. Een consortium onder leiding van Lawrence Stroll, nam het team over.

De Formule 1 kon het zichzelf niet veroorloven dat er slechts negen teams aan de start zouden verschijnen. De FIA vindt de huidige tien teams het absolute minimum voor de sport. Om die reden hielp het orgaan dan ook bij de redding van Force India.

"Het zou een doodzonde zijn als Force India uit de Formule 1 zou verdwijnen. We mogen niet vergeten wat Mallya destijds heeft gedaan. Hij heeft een noodlijdend team (Spyker red.) overgenomen en behoed van een faillissement. Vervolgens liet hij het team uitgroeien tot een goede subtopper", vertelt FIA-president Todt in gesprek met Sky Sports.

"Helaas gebeurden er dingen waardoor het voor Force India erg lastig werd tijdens dit seizoen. Het was goed dat er een nieuwe groep investeerders het team over kon nemen. De FIA heeft daarbij geprobeerd om zoveel mogelijk te helpen, in plaats van dingen complexer te maken."

Op welke manier de FIA geholpen heeft bij de overname is niet exact duidelijk. Wel heeft het ervoor gezorgd dat het team het recht op prijzengeld behield, iets wat tegen het zere been van Haas F1 was. De Amerikaanse renstal vindt dat Racing Point Force India, een volledig nieuw team is en met een nieuwe bolide aan de start moest verschijnen. Uiteindelijk haalde Haas bakzeil en trok het haar protest in.

Todt ziet het liefste nieuwe teams toetreden tot de Formule 1. De eerste serieuze optie voor geïnteresseerden vormt het seizoen 2021. Dan gaat het nieuwe Concorde Agreement, waarin alle commerciële afspraken tussen teams en organisatie staan, van kracht. Tevens gaan dat jaar de nieuwe technische reglementen van kracht, waardoor de auto's een compleet ander uiterlijk krijgen.

"Ik ben blij dat er nog altijd tien teams aan de start staan, maar het liefste zie ik twaalf teams. Dat teams komen en gaan is niet nieuw, maar het is voor de sport goed als er nog enkele teams bijkomen."

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen