Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Klassieke F1-circuits verdwijnen mogelijk door komst nieuw stratencircuit

Circuit Paul Ricard en Circuit de Monaco hebben na het huidige seizoen geen F1-contract meer, waardoor de circuits in de toekomst mogelijk plaats gaan maken voor een nieuwkomer in Frankrijk.

Formule 1-baas Stefano Domenicali bevestigde onlangs dat er interesse is om een Grand Prix te houden in de straten van Nice. De burgemeester, Christian Estrosi, staat aan het roer van het project van de Franse Grand Prix en wil het nieuwe circuit zo snel mogelijk op de kalender hebben staan. Toch is niet iedereen er blij mee. Er wordt op dit moment een petitie gehouden om de race in Nice tegen te houden, maar achter de schermen gaat het werk door. De Franse stad ligt slechts 22 kilometer verwijderd van Monaco en is hiermee een alternatief voor de straatrace in de dwergstaat én voor de Franse GP op Circuit Paul Ricard.

Contracten Monaco en Paul Ricard lopen af

Dit Formule 1-seizoen wordt er nog een race verreden op Paul Ricard (de GP van Frankrijk) en een race in Monaco, maar de contracten van beide circuits lopen eind dit jaar af. Het circuit van Paul Ricard verliest naar verluidt zijn contract door meerdere redenen. Het Franse circuit is eigendom van de Ecclestone-familie, wat mogelijk een extra probleem vormt. De F1-bazen willen alle banden daarmee graag verbreken. Het volgende struikelblok van de F1 in Monaco, een historisch circuit welke geliefd is bij beroemdheden van over de hele wereld. Ook wil elke Formule 1-coureur de prestigieuze race graag winnen, al is het evenement niet bij iedereen geliefd. Het is vrijwel onmogelijk om er in te halen en de lay-out van het circuit aanpassen is eveneens vrijwel onmogelijk.

Nice in plaats van Monaco en Paul Ricard?

Naast de lay-out van het circuit heeft Monaco nog een paar andere nadelen voor de Formule 1. Zo zijn de televisierechten nog in handen van de dwergstaat zelf, terwijl de F1 alles regelt bij de overige circuits op de kalender. Dit geldt ook voor de reclamerechten op en rond het circuit. Een stratencircuit in Nice is mogelijk een perfect alternatief voor het 'combineren' van de GP's van Monaco en Frankrijk. Vooral gezien het feit dat de F1 het lastig heeft met de vele circuits die op de kalender willen. Toch heerst er ook wat negativiteit bij het idee, vooral gekeken naar het milieu. Ondertussen is ook de Automobile Club de Monaco al bezig met een plan om de prestigieuze race hoe dan ook op de kalender te houden.

Viaplay
x
Verstappen Verstappen geëerd met plekje in uiterst exclusieve wereldlijst