Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Kritiek op Red Bull-straf en budgetplafond: "De regels worden omzeild"

Een boete van 7 miljoen dollar en 10 procent minder tijd in de windtunnel. De straf voor Red Bull voor het overschrijden van het budgetplafond is volgens voormalig Formule 1-baas Eddie Jordan een farce. "De regels worden omzeild."

Red Bull had in 2021 een kleine overschrijding van het budgetplafond, het eerste jaar dat teams deze beperking kregen opgelegd. Het team van Max Verstappen kreeg een boete van 7 miljoen dollar en 10 procent minder tijd in de windtunnel om de wagen voor 2023 te ontwikkelen. Desondanks domineert Red Bull dit seizoen in de Formule 1 tot nu toe. "Ik denk dat het budgetplafond een farce is", reageert voormalig F1-teambaas Eddie Jordan (75) tegen de Britse krant Independent . "Tegenwoordig is het zo dat als je iemand een reeks regels oplegt, ze die gaan omzeilen. Ik begrijp het budgetplafond ook niet omdat ik denk dat het vrijwel onmogelijk is om toezicht te houden."

Jordan, van 1991 tot en met 2005 actief met zijn eigen team in de Formule 1, wijst ook op de huidige dominantie van Red Bull, dat met Max Verstappen (2x) en Sergio Perez alle races tot nu toe won. "Ik kan dus niet zeggen of het oneerlijk was van Red Bull. Ik weet alleen wel dat de straf niet het gewenste effect had, als je kijkt naar wat Red Bull tot nu toe heeft gedaan." Jordan denkt dan ook dat het seizoen, waarvan pas 3 van de 23 races zijn verreden, nu al beslist is. "Ik zou willen zeggen dat het nog te vroeg is, maar in mijn hart denk ik dat het klaar is. Ik zie gewoon niemand met de kracht, kennis, snelheid en capaciteit van Red Bull. En zeker niet qua coureurs", doelt Jordan op de dominantie van Verstappen en Perez.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"