© Getty Images/Red Bull Contentpool

Nieuwsoverzicht

Column: Kroonprins Verstappen klaar om koning Hamilton van troon te stoten

29 okt. 2018 18:00 Ruud Dimmers 13 reacties
Wereldwijd komen de Formule 1-fans en media superlatieven tekort voor Max Verstappen. Glansrijk, dominant, oppermachtig en heersend. Woorden die stuk voor stuk de revue passeren. Nee, niet alleen in Nederland, maar ook bij de grootste media ter wereld. Kroonprins Max Verstappen is hard op weg om de kroon definitief over te nemen van Lewis Hamilton.

In het leven heb je altijd te maken met nieuwe generaties. De jongeren die opkijken tegen de ouderen en dan zeggen: “Die zijn echt oud! Dat kan ik veel beter”. In de Formule 1 is dat niet anders, denk maar aan de opkomst van Schumacher aan het einde van het Senna/Prost tijdperk of Alonso aan het einde van de Germaanse dominantie van Schumacher.

De patronen vertoonden iedere keer grote gelijkenissen. Een nieuwe ster enterde de Formule 1 om de boel op stelten te zetten. Gerespecteerde coureurs voelden zich in hun eer aangetast, want wat dacht dat jonge mannetje wel niet? Brutaal, ongeremd en met een dadendrang die nog wat te groot was. Maar enkele jaren later waren de kroonprinsen gerijpt en klaar om het echte gevecht voor de kroon aan te gaan.

Bij Max Verstappen is dit niet anders dan bij Schumacher of Alonso. Allen kwamen als een komeet de Formule 1 in om deze op haar grondvesten te laten trillen. Een man als Senna die Schumacher voor het oog van de hele wereld op zijn nummer zette door hem streng toe te spreken op de startgrid. Wat die jonge Duitser deed kon echt niet! Zo zou hij nooit wereldkampioen worden. Een generatie later had dezelfde Michael Schumacher soms grote moeite om het jonge Spaanse broekie Fernando Alonso te controleren.

Sinds 2015 mag iedere F1-liefhebber ter wereld genieten van de opkomst van kroonprins Max Verstappen. Met vallen en opstaan, met prachtige resultaten en soms ook pijnlijke fouten. Met name in de drie seizoenen bij Red Bull is de Nederlander gerijpt en uitgegroeid tot één van de beste coureurs te wereld. Gisteren veroverde Lewis Hamilton zijn vijfde wereldtitel, waarvan vier in de laatste vijf seizoenen. Wederom behaalde de Brit zijn wereldtitel in Mexico, waar Verstappen voor het tweede opeenvolgende jaar zegevierde en het land omdoopte tot Maxico.

Tekst gaat verder onder foto.

© Getty Images / Red Bull Contentpool

Hamilton mag dan wel de koning van de Formule 1 zijn, met alle titels kan je daar niet aan voorbij gaan, maar in de autosport is een coureur zo goed als zijn bolide. Verstappen is het laatste half jaar zoveel gegroeid dat hij briljante dingen wekenlang achter elkaar kan laten zien. De Nederlander is beter dan zijn Red Bull, maar heeft ook toverdrank gevonden om dit te laten zien. Hij zit onder de huid bij de oude garde: Vettel wordt al nerveus als hij bij de Red Bull in zijn buurt is, Raikkonen heeft de snelheid niet, Ricciardo is compleet weggevaagd en Bottas geen echte topper. Blijft alleen koning Lewis over die kon teren op zijn Duitse machine en als een Zwitsers uurwerk nagenoeg foutloos zijn races rijdt.

Max Verstappen is de leider van de revolutie die de Formule 1 nodig heeft. Jonge gladiatoren die het podium betreden en vechten voor de zeges. Kerels die nog weinig gewonnen hebben en nog racen met hun hart, in plaats van met hun rekenmachine. Van de jonge generatie is Verstappen het verst. Leclerc mag volgend jaar in de Ferrari plaatsnemen, maar heeft slechts één jaar ervaring. Daar mag je niet van verwachten dat hij in een klap een titelkandidaat is. Pierre Gasly wordt teamgenoot van Verstappen, maar voor hem geldt hetzelfde als voor Leclerc. Esteban Ocon moet het zelfs doen zonder Mercedes-stoeltje en mogelijk het F1-circus vanaf de TV volgen.

Het is aan Red Bull en Honda om Verstappen in 2019 wapens te geven waarmee hij kan strijden tegen Mercedes en Ferrari. Verstappen is er klaar voor om zijn eerste titel te veroveren, nu zijn wapentuig nog. De kroonprins wil de koning uitdagen om hem van zijn troon te stoten. Wordt 2019 het jaar van de revolutie?

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen