Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Kubica: "Ben altijd blijven knokken vanwege passie voor de sport"

Zijn laatste Formule 1-start dateert van bijna acht jaar geleden: Robert Kubica reed in de Grand Prix van Abu Dhabi in 2010 voor de laatste keer mee in de koningsklasse van de autosport. De 33-jarige Pool lag lang uit de roulatie vanwege tijdens een rallycrash opgelopen verwondingen.

Ondanks dat Kubica zijn comeback nog steeds niet heeft kunnen maken, heeft de Pool anno 2018 meer hoop dan ooit. Als reserverijder is de enkelvoudig Grand Prix-winnaar verbonden aan het team van Williams. Voor die stal hoopt hij in 2019 eindelijk terug te kunnen keren als voltijdrijder.

De afgelopen zeven jaren zijn geen pretje geweest voor Kubica, zo erkent hij in gesprek met een van Williams' sponsoren. Dat de Pool zijn hoofd echter niet heeft laten hangen nadat zijn rechterarm bijna moest worden geamputeerd, heeft er volgens hem voor gezorgd dat hij inmiddels weer terug is op de F1-paddock. "De basis van elk verhaal is passie", spreekt Kubica. "Ik ben ontzettend gepassioneerd over autosport, al sinds ik een kleine jongen was. Het begon allemaal met karten, daarna promoveerde ik naar de formulewagens en uiteindelijk kwam mijn jongensdroom waar toen ik mijn Formule 1-debuut mocht maken, tijdens de GP van Hongarije in 2006. Helaas had ik mijn ongeluk in het begin van 2011 tijdens een rally. Alles waarvoor ik had gewerkt, verdween als sneeuw voor de zon." In de daaropvolgende tijd had Kubica het zwaar. Zijn rechterarm kon ternauwernood worden gered, het revalidatieproces nam jaren in beslag. "Ik denk dat ik altijd heb geknokt, ondanks dat het bij tijd en wijle ontzettend lastig was, omdat ik zoveel passie voor de sport heb. Daardoor wil je nóg harder vechten, nog sneller revalideren." "Er was een moment in mijn leven dat ik vrij weinig deed wat nog met racen te maken had. Na het ongeval moest ik mij slechts richten op de revalidatie. Dat was vooral een persoonlijke uitdaging. Er gingen veel dingen door mijn hoofd, maar ik dwong mezelf om gefocust te blijven. In zulke situaties kan je brein zich snel aanpassen aan de nieuwe situatie. Er was geen tijd om te balen, of om spijt te hebben. Ik moest mezelf realistische uitdagingen stellen." In vijf seizoenen kwam Kubica tot 76 Grand Prix-starts, waarvan hij er zoals gezegd eentje wist te winnen (Canada, 2008). Tevens trainde de Pool zich eenmaal naar poleposition. In twaalf van zijn 76 races eindigde de Pool op het podium, de laatste keer was na de Belgische Grand Prix van 2010. Voor 2019 is Kubica nog altijd een gegadigde voor het tweede Williams-zitje, naast debutant George Russell.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"