Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Jan Lammers

Lammers: "De Formule 1 gaat zeker niet failliet"

Door de coronacrisis ligt de autosport op zijn gat en verkeren diverse organisaties en teams in financiële problemen. Volgens Jan Lammers biedt deze moeilijke periode ook kansen voor de toekomst.

Interview
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Met name in de Formule 1 wordt er veel gesproken over de toekomst van de sport. De roep om de sport goedkoper te maken overheerst daarbij. Daar waar de kleinere teams vaak tegen een muur aanliepen en de grote teams de macht hadden, wordt er meer een balans gevonden. Dat de kosten omlaag moeten om de sport (financieel) gezonder te maken, daar is nagenoeg iedereen immers van doordrongen. Wij spraken met voormalig F1-coureur Jan Lammers over de huidige coronacrisis en de toekomst van de autosport.

"Je ziet ook bij de FIA een koerswijziging. Jean Todt was recent in zijn podcast zeer nederig en stelde zich kwetsbaar op. Hij zei letterlijk dat de Formule 1 moet accepteren dat het niet essentieel is binnen ons leven. Dat is een andere manier van denken."

Lammers vertelt aan RacingNews365 dat hij niet bang is voor het voortbestaan van de Formule 1. "Autosport zal altijd blijven bestaan en de Formule 1 al helemaal. De huidige situatie biedt wel de kans om eens kritisch te kijken naar de hele opzet."

"Mogelijk verdwijnen er teams uit de sport of krijgt de sport een andere structuur. Zien we een andere opzet van een GP-weekend. Dat geloof ik wel, maar ik geloof niet dat de Formule 1 failliet gaat of zoiets."

Als sportief directeur voor de Dutch Grand Prix maakte Lammers van dichtbij mee hoeveel impact corona heeft op de organisatoren van de races. Het Nederlandse 'volksfeest' dat op 3 mei gepland stond is voorlopig van de baan. De realiteit daarbij is dat de kans op een Grand Prix in 2020 met publiek klein is, getuige de richtlijnen van de RIVM en de indringende woorden van premier Mark Rutte over de '1,5 meter maatschappij'.

"De Formule 1 denkt nu na over races zonder publiek. Dat is niet iets unieks, dat zie je ook in een sport als het voetbal. Ook daar worstelen ze met dezelfde problemen en denken ze na over het toch kunnen spelen van wedstrijden en het organiseren van competities."

"Ik heb recent een keer laten vallen dat de Formule 1 ook na moet denken over de opzet van de F1-kalender en de Grands Prix. Waarom niet eens een race rijden op de woensdag? Daarmee doelde ik niet op Zandvoort, maar wel op races waar nauwelijks toeschouwers aanwezig zijn. Dan maakt het ook weinig uit of je op dinsdagochtend een training hebt en op woensdagavond een Grand Prix. In Amerika zie je bij de NASCAR dat ze ook op verschillende dagen rijden."

Over de Grand Prix van Nederland kan Lammers nog niet veel kwijt: "We hebben goed contact met de betrokken partijen. We overleggen met elkaar en kijken naar de verschillende scenario's, maar zijn allen erg afhankelijk van het coronavirus en daarnaast spelen er ook nog andere zaken. Het is een complexe situatie waarin de wereld zich bevindt en de toekomst kunnen we niet voorspellen."

RN365 Nieuwsdossier Interviews

RacingNews365 voorziet de racefans dagelijks van exclusieve interviews met F1-coureurs en prominenten uit de auto- en motorsport.

0 reacties