Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Lammers geniet van 'waanzinnige' Verstappen, kraakt 'teleurstellend' Mercedes

Na een ongekend spannende Grand Prix van Abu Dhabi met safety cars, verschillende strategieën en de keuzes van de FIA is er genoeg om over na te praten. Jan Lammers bekijkt de 'verbijsterende' acties van het veiligheidsorgaan en de geweldige eerste wereldtitel voor Max Verstappen.

Het was een ongekend seizoenseinde voor de hele Formule 1-wereld, maar vooral voor de fans van Max Verstappen. Het wereldkampioenschap leek langzaam weg te glippen door de overspeed van Lewis Hamilton, maar na een bizarre slotfase trok de Nederlander aan het langste eind. Ook Jan Lammers heeft met volle teugen genoten van de ontknoping. "Waanzinnig, écht waanzinnig", zegt hij in gesprek met RacingNews365 . "Dan komen we met alle theorieën en alle varianten waarvan iedereen denkt hoe het gaat lopen, en dan gebeurt dit." Door de chaos in de slotfase van de race vergeet men bijna de rest van de Grand Prix op het Yas Marina Circuit. "Hij moest in het begin eerst goed van zijn lijn komen en vanaf daar maar eens beginnen. De proefstart op zaterdag ging al vrij slecht. Op zondag had hij dit weer. In alle euforie hebben we het daar eigenlijk helemaal niet meer over gehad", blikt Lammers terug. "Het was wel even een 'o jee'-moment."

Foutloos Red Bull troeft Mercedes af

"Maar als je de hele race bekijkt, dan heeft gerechtigheid gezegevierd", vervolgt de sportief directeur van Circuit Zandvoort. "Max was gewoon de coureur van het jaar en ik vind dan ook dat hij dit aan alle kanten heeft verdiend. Je ziet in de laatste race dat Red Bull geen enkele fout maakt en op het allerlaatste moment toch nog naar de rode band gaat, terwijl Mercedes en Lewis deze kans niet benutten. Hij reed nota bene nog langs Latifi, daar had hij zelf ook een inschatting kunnen maken. Wat dat betreft hebben ze een slechte raadgever gehad bij Mercedes."

"Ik vond het werkelijk verbijsterend"

Jan Lammers over het handelen van de FIA

De late safety car door de crash van Latifi was volgens Lammers een terecht gelukje voor Verstappen. "Al voor het einde van de race was er al het een en ander gebeurd." De voormalig F1-coureur doelt hiermee op een incident tijdens de openingsronde. Hamilton moest wijken voor Verstappen en sneed hiermee een bocht af. "Ik vond het werkelijk verbijsterend dat daar geen actie ondernomen werd! Max was Hamilton al voor de helft voorbij. We hebben heel veel van dit soort situaties gezien, vaak in het voordeel van de een of de ander." "Soms doet de een het, soms de ander. Maar dat hier Hamilton gewoon vanaf een halve autolengte achterstand naar tien autolengtes voorsprong rijdt, dat was gewoon twee seconden voordeel. Ik vind het verbazingwekkend dat dat kan. Maar goed, dan begint de discussie over de beslissingen al eigenlijk - of juist het gebrek daaraan."

Prachtig vader-zoon moment en de slechte verliezers bij Mercedes

Uiteindelijk handelde de FIA in het voordeel van Verstappen, want zonder een laatste raceronde was de titel zonder dreiging naar Hamilton gegaan. De vreugde was groot bij Verstappen en natuurlijk ook bij vader Jos. "Daar heb ik absoluut van genoten", aldus Lammers. "Vooral die vader-zoon-beelden raken mij heel erg. Ik sta nu ook op de kartbaan met mijn zoon van 13 (René Lammers, red.) en dan zie je dat Jos en Max dat hele traject met glans hebben afgelegd. Ik heb daar empathie mee en dat maakt het extra bijzonder om te zien." Wat Lammers minder mooi vond, was het handelen van Mercedes en Toto Wolff. De voormalig coureur heeft enorm veel respect voor Hamilton, maar is minder te spreken over de Duitse renstal en de protesten na afloop van de race. "Als autosportliefhebber vond ik het heel jammer, vooral omdat ik juist zo heb genoten van hoe sportief Hamilton het allemaal opvatte", legt hij uit. "Een coureur met een staat van dienst. Als je dan na de race ziet dat die rivalen elkaar letterlijk een body hug geven, dan ben je heel trots op hoe ze met elkaar omgaan. Je ziet de vader van Hamilton met opgeheven hoofd Max en Jos feliciteren, dán zie je hoe chique ze zijn." "En daarom was het ook heel teleurstellend om te zien dat Mercedes dan toch die keuze maakt (om te protesteren, red.) en dan proberen ze nog van een goede verliezer een slechte winnaar te worden. Dat vond ik zo jammer. Ik snap dat je als fan van Mercedes en Hamilton de zaak heel anders bekijkt en ik probeer geen partij te kiezen. Maar dat is als Nederlander natuurlijk moeilijk, want je geniet van het succes. Maar ja, dat vond ik het enige wat jammer was. Dat hoort er dan maar bij, bij zo'n kraker op het einde."

Viaplay
x
Live Kwalificatie Formule 1 GP China 2024