Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Lammers merkt dubbel negatief Red Bull-effect crashes Perez op: "Dat komt hard aan"

Als Red Bull ondanks de ontwikkelstraf voor het overschrijden van de budgetlimiet in 2021 zó dominant kan zijn, dan moet er ergens iets verschrikkelijk goed gaan. Dat terwijl Sergio Perez het er allemaal niet makkelijker op maakt.

Het was zo'n beetje het eerste beeld dat we gedurende het Formule 1 Grand Prix-weekend in Hongarije zagen: Sergio Perez die zijn Red Bull-bolide tegen de bandenstapels had geparkeerd met een bak schade tot gevolg. Twee dagen later won Max Verstappen de race op overtuigende wijze. Twee coureurs, twee verhalen. De één haalt alle kastanjes race in race uit uit het vuur, terwijl de ander niet mee kan in de flow. Dat viel ook Jan Lammers op gedurende het weekend. Als we hem vragen of Red Bull nóg dominanter had kunnen zijn als het team die ontwikkelstraf nooit had gekregen, is de voormalig F1-coureur ontzettend lovend over Red Bull. Hij is het ook niet met de suggestie eens dat die straf een wassen neus is als het team vervolgens alsnog zó dominant kan opereren. "Nou, wassen neus... het geeft vooral aan hoe goed Red Bull de zaken al voor elkaar had aan het begin van het jaar", zo oppert hij in gesprek met RacingNews365 . Volgens Lammers zal Red Bull zeker hinder ondervinden van de straf, zeker als Sergio Perez van zijn kant de situatie nog wat penibeler maakt. "We roepen allemaal 'wat een goed weekend voor Perez', maar daarbij kijken we blijkbaar alleen naar de zondag. Want als je bedenkt dat hij (op vrijdag, red.) ook weer een auto redelijk plat gereden heeft, wat in kosten allemaal van de budgetcap af gaat, dan komt dat voor het team hard aan." "Dat zijn dezelfde soort schadegevallen die Nyck de Vries ook reed. Dat komt hard aan, want de kosten die daarmee gepaard gaan kan je niet als ontwikkelingsgeld inzetten. Dat terwijl je die ontwikkelingen en updates juist zo hard nodig hebt."

Gebrek aan nuances

Volgens Lammers kan je eigenlijk nooit van een goede race voor Perez spreken als hij niet minstens tweede wordt: "Niet met die auto, nee. Zeker niet in contrast met Verstappen. En zelfs als hij wel tweede wordt en hij wordt op 25 seconden gereden, zeg je nog steeds 'tsjonge, wat een verschil'." Overigens heeft Perez de situatie waarin hij zichzelf bevindt en de kritiek die daarbij komt kijken grotendeels over zichzelf afgeroepen: "Als je vol bravoure roept dat je kampioen kan worden en je jezelf daarmee ook maar voor één procent overschat, lever je aan effectiviteit in." Een beetje borstklopperij hoort er volgens Lammers wel bij, maar het moet niet een ongenuanceerd betoog worden: "Hij roept teveel in algemene zin dat hij kampioen kan worden. Als hij dat genuanceerder brengt door te stellen dat hij op een goede dag net zo snel kan zijn als Verstappen en dat hij de mindere dagen zoveel mogelijk wil beperken om dan te kijken wat er mogelijk is, dan komt dat anders over. Dat zal niemand hem kwalijk nemen, dat is dan tenminste reëel."

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"