Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Max Verstappen

Lammers: "Red Bull speelt een spelletje met Ferrari"

De schikking tussen de FIA en Ferrari hield de gemoederen lange tijd bezig. Met name Red Bull trok fel van leer en wilde openheid van zaken. "Onderdeel van een spel", aldus Jan Lammers.

Interview
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool / Getty Images

De motorensoap rondom Ferrari is gaan liggen door het coronavirus. Teams, FIA en Liberty Media hebben grotere problemen, namelijk overleven en een F1-seizoen 2020 organiseren. Daarmee zijn, voorlopig, de dreigementen van Red Bull ook van tafel.

Helmut Marko was namelijk van mening dat Ferrari gediskwalificeerd moest worden voor de overtreding van de reglementen in 2019. Jan Lammers deelt die mening echter niet.

"Het is volstrekt logisch wat er gebeurde vanuit juridisch aspect. De FIA heeft geconstateerd dat er iets niet volkomen legaal was, maar men had geen direct bewijs. Vervolgens hebben ze de reglementen zo aangepast voor dit seizoen, zodat het grijze gebied weg is", laat Lammers in gesprek met RacingNews365 weten.

"Als je dan een rechtszaak moet voeren waarbij je niet kan aantonen wat exact de overtreding was en de bewijslast niet groot genoeg is, dan is het beter om te schikken met elkaar. Dat is ook voor de toekomst van de Formule 1 beter."

Marko wilde openheid van zaken en eiste dat de gegevens van de powerunit van Ferrari openbaar gemaakt werden. Volgens Lammers is zoiets onmogelijk. "Je hebt te maken met bedrijfsgeheimen en de FIA mag dit soort gegevens niet delen. Je kan niet ineens de data van Ferrari openbaar maken, die data is niet het eigendom van de FIA. Uiteindelijk is er gekozen voor een compromis en ik begrijp dat niet iedereen dat begrijpt, of wil begrijpen, maar de FIA kiest nu voor de korte pijn in plaats van voor een slepend conflict."

Dat Red Bull de druk op Ferrari en de FIA opvoerde ziet Lammers als onderdeel van een spel. "Marko duwt tegen een wankelend Ferrari, dat is allemaal spel. Het is iemand aanvallen die zich niet kan verdedigen, omdat die anders bedrijfsinformatie moet delen."

"Marko is daar een meester in. Dat spel beheerst hij zeer goed. Uiteindelijk wil hij geen diskwalificatie voor Ferrari, want een titel winnen zonder Ferrari is niet wat Red Bull wil. Zij willen alle concurrenten op de baan verslaan."

RN365 Nieuwsdossier Interviews

RacingNews365 voorziet de racefans dagelijks van exclusieve interviews met F1-coureurs en prominenten uit de auto- en motorsport.

7 reacties

    Breaking Officieel: Oostenrijkse overheid verleend F1 toestemming voor twee races