© Getty Images/Red Bull Contentpool

Nieuwsoverzicht

Lammers: "Timing terugkeer F1 in Nederland perfect"

02 nov. 2018 12:15 Jan van der Burgt 5 reacties
Jan Lammers heeft vol enthousiasme gereageerd op de berichten over een mogelijke terugkeer van de Grand Prix van Nederland in 2020. Circuit Zandvoort voelt als zijn 'thuis' en hij zou er de Formule 1 graag verwelkomen.

Jan Lammers, voormalig Formule 1-coureur en Le Mans-winnaar weet in gesprek met Racingnews365 dat er nog een lange weg afgelegd dient te worden om het ambitieuze project te realiseren: "Er moet nog heel veel gebeuren. Het circuit moet nog netjes aangekleed worden voor het zover is, maar daar heb ik alle vertrouwen in."

"Tachtig procent van die aanpassingen zijn cosmetisch van aard. Het andere deel, het upgraden van de faciliteiten, is het gewoon een kwestie van voldoen aan de minimale eisen van de Formule 1. Kijk naar het circuit van Monaco. Daar zijn de pitfaciliteiten natuurlijk ook niet zoals ze zijn in bijvoorbeeld Austin, Texas."

Circuit Zandvoort is volgens de berichten benaderd, mede vanwege de historische waarde van het circuit, maar kan dat historische karakter blijven bestaan als de Formule 1 de Nederlandse badplaats aan zou doen? Lammers denkt van wel. "Ik denk dat met de nodige aanpassingen we een nóg mooier en up to date circuit overhouden. Het zou goed zijn voor de nationale én internationale autosport in Nederland, mits het evenement gewoon kostendekkend georganiseerd kan worden. Bovendien moet je de dingen niet altijd maar willen behouden zoals ze zijn. Je moet meegaan in de tijd, daar kan ook Circuit Zandvoort niet omheen."

De baan zoals hij er nu ligt is volgens de voormalig ATS- en Shadow-coureur uitdagend genoeg voor de Formule 1, maar of de actie gegarandeerd kan worden weet hij niet: "Zo'n bocht als het scheivlak is gewoon een supergave bocht, vergelijkbaar met Eau Rouge op Spa-Francorchamps. Of er echt geknokt kan worden weet ik niet, maar laten we hopen dat dat tegen die tijd niet meer DRS-afhankelijk is en dat coureurs echt op zichzelf aangewezen zijn."

Max Verstappen zal bij een terugkeer van de Formule 1 in Nederland in 2020 de grote vedette zijn én kanshebber op de overwinning, meent Lammers: "Wat dat betreft is de timing perfect. Red Bull zet in 2019 al in op de titel met Verstappen, maar lukt dat niet, dan is 2020 een realistisch doel."

Zeg je 'Formule 1 in Zandvoort', dan zegt man automatisch ook 'files'. Een non-item, zo oordeelt Neerlands autosportvedette: "Dat is allang geen issue meer. Nederlanders zijn slimmer geworden, die weten hoe ze een navigatiesysteem moeten gebruiken of hoe ze het openbaar vervoer moeten gebruiken. Met de Racedagen rond Max Verstappen vielen die problemen ook reuze mee. Bovendien, wat is een uurtje file voor zo'n mooi evenement."

Reacties

Er ging iets mis bij het ophalen van de reacties... Kom op een later moment terug om de reacties te lezen.

Je bericht kon niet worden geplaatst. Probeer het nogmaals of log opnieuw in

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen