Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Jan Lammers

Lammers: "Verstappen heeft in Saoedi-Arabië nog wat goed te maken"

Een week na de seizoensopener in Bahrein is het alweer tijd voor de tweede beproeving van het Formule 1-seizoen: de Grand Prix van Saoedi-Arabië. Jan Lammers bekijkt samen met RacingNews365 de kansen voor Max Verstappen en de concurrenten op de grid.

Verstappen Bahrain
Interview
Naar nieuwsoverzicht © RN365/Michael Potts

Op het relatief nieuwe Jeddah Corniche Circuit vindt dit weekend de Grand Prix van Saoedi-Arabië plaats. In 2021 werd hier de voorlaatste race van het seizoen verreden. Het was er eentje voor in de boeken, want wederom kreeg de titelstrijd tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton een bizarre wending.

Anno 2022 zal er in Saoedi-Arabië zeer waarschijnlijk geen herhaling zijn van een spektakel tussen de twee coureurs van Red Bull en Mercedes. Het laatstgenoemde team lijkt iets te zijn teruggezakt in de pikorde, terwijl Ferrari nu het te kloppen team is. Het doel voor Verstappen blijft volgens Jan Lammers hetzelfde: afmaken wat hem vorig jaar niet lukte en de race winnen.

In gesprek met RacingNews365 bekijkt de voormalig coureur de kansen van de Nederlander. Zijn Ferrari en Red Bull net als in Bahrein de favorieten voor de overwinning? "Ik denk het wel, ook vanwege het feit dat Max het gevoel heeft nog wat goed te moeten maken van vorig jaar. Hij is altijd wel goed, daar niet van, maar het is toch wel iets dat in een rijder zit. Een soort unfinished business."

Lammers: 'Dit wordt een prachtig gevecht tussen de topteams'

In 2021 maakte Verstappen tijdens de kwalificatie een kostbare fout. In de allerlaatste bocht van zijn tweede run in Q3 toucheerde hij de muur, waarna hij zijn RB16B moest parkeren. Omdat hij hiervoor al een snelle ronde had neergezet, kon hij de GP van Saoedi-Arabië alsnog starten vanaf de derde plaats. Winnen lukte uiteindelijk niet.

"Ik denk dat hij dit zowel in de kwalificatie als tijdens de race recht wil zetten", voorspelt Lammers. "Dat is heel menselijk. Het lijkt er op dat dit het hele jaar een prachtige strijd gaat worden tussen deze mooie teams." Terwijl Ferrari en Red Bull het uitvechten aan de kop van het veld, lijkt Mercedes op haar beurt iets terug te zijn gezakt.

Of Mercedes al een oplossing of upgrade heeft gevonden? "Dat zijn natuurlijk dingen die wij niet te zien of te horen krijgen, maar normaal gesproken komen bij de topteams de ontwerpen vaak wel overeen met de werkelijkheid." De voormalig coureur denkt dat dit bij Mercedes niet helemaal het geval is.

Correlatieprobleem Mercedes

Lammers legt uit dat de prestaties van de W13 niet overeen lijken te komen met de data uit het simulator werk en de windtunnel. "Mercedes zouden de huidige problemen niet hebben als ze dit al tijdens de simulaties waren tegengekomen. Kennelijk is er iets op het circuit naar boven gekomen wat ze van tevoren nog helemaal niet wisten."

"Die match moeten ze nog gaan vinden, en die krijg je via updates. Een dergelijke update is eigenlijk gewoon een correctie op je originele ontwerp. Een update klinkt natuurlijk interessant, van: 'Oh, dat gaan ze beter maken!'" Maar nee, dat wil eigenlijk zeggen dat de auto nog niet goed was."

Ook interessant:

'Verstappen zal terugslaan', Mercedes ontkent motorproblemen

Wat gebeurde er allemaal in de Formule 1-wereld in de dagen voor de eerste vrije training van de GP van Saoedi-Arabië? Bekijk onderstaande video en je bent weer helemaal bij met het laatste nieuws!

Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Interviews RN365 Nieuwsdossier

2 reacties

Viaplay

Unibet
x
Lewis De vurige Red Bull-wens die Hamilton niet hardop uit wil spreken