Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Legioen voormalig Formule 1-coureurs aan start in Daytona

Om 20.00 uur Nederlandse tijd wordt vanavond (zaterdag) de 24 uur van Daytona in gang gezet. Aan de legendarische langeafstandsrace nemen liefst 46 teams deel, deze teams beschikken allen over drie of vier rijders per wagen. De meest opvallende coureur is natuurlijk Fernando Alonso.

De 37-jarige Spanjaard nam op de kop af twee maanden geleden afscheid van de Formule 1, toen hij zijn laatste Grand Prix reed op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi. Alonso is bij lange na niet de enige oud-Formule 1-coureur die aan de start verschijnt in Florida: de tweevoudig wereldkampioen wordt bijgestaan door een legioen aan voormalige concurrenten.

Een van die concurrenten uit het Formule 1-verleden is tegenwoordig een collega van Alonso. Kamui Kobayashi maakt deel uit van het WEC-programma van Toyota en mag in die hoedanigheid aantreden bij Wayne Taylor Racing, het team waarvoor Alonso uitkomt in de Verenigde Staten. Kobayashi en Alonso worden gesteund door Jordan Taylor en Renger van der Zande, het viertal wil een gooi naar de eindzege doen. Om te winnen op Daytona zal het WTR-kwartet af moeten rekenen met onder anderen Juan Pablo Montoya . De zevenvoudig Grand Prix-winnaar verschijnt in een door Penske gerunde Acura aan de start. Montoya bestuurt de #6 wagen, Alexander Rossi is een van de rijders van de #7. Kijk niet raar op als een van beiden met de overwinning aan de haal gaat. In de DPi-klasse, de hoogste klasse van het IMSA (vergelijkbaar met de niet-hybride LMP1-wagens in het WEC) vertonen drie Brazilianen hun kunsten. Eentje reed slechts twee jaar mee in de Formule 1, de ander was een heus meubelstuk en de derde mag zijn Daytona-titel verdedigen. Felipe Nasr is de regerend kampioen in het IMSA, Rubens Barrichello maakt een gastoptreden namens JDC-Miller Motorsports en Christian Fittipaldi greep samen met Filipe Albuquerque en João Barbosa de macht in 2018.

De 46-jarige Rubens Barrichello, still going strong De schadespecialist uit Maracay, Venezuela is ook aanwezig in Daytona. Niemand minder dan Pastor Maldonado klimt in een LMP2-bolide. De enkelvoudig Grand Prix-winnaar heeft behoorlijk veel kans om op het erepodium in zijn klasse te eindigen, aangezien er maar vier inschrijvingen rondrijden. Dan moet-ie zijn wagen uiteraard wel op het grijze houden. Drie voormalig Formule 1-coureurs in de GTE LM, de belangrijkste Grand Touring Endurance-klasse. Sébastien Bourdais rijdt al jaar en dag endurancewedstrijden voor het team van Ganassi in een opgepimpte Ford GT, Jan Magnussen, de vader van Kevin, staat voor de vijftiende achtereenvolgende keer aan de start. De Deen rijdt in een Corvette. Alex Zanardi zal, ondanks zijn handicap , deelnemen aan de 24-uursrace. De inmiddels 52-jarige Italiaan geeft gas met zijn handen. In de Grand Touring Daytona-klasse, vergelijk het met de GTE Am op Le Mans, twee vergeten namen uit de rijke Formule 1-historie. Markus Winkelhock , de man die in de helft van zijn gereden F1-rondjes aan de leiding ging ondanks dat hij in een Spyker reed, en Pedro Lamy , de Portugees die medio jaren '90 zijn geluk beproefde bij Lotus en Minardi, rijden in de GT's.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"