Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Live Dakar Rally 2020 etappe 1

De Dakar Rally 2020 gaat deze zondag van start. Voor het eerst vindt de wereldberoemde rally plaats in Saoedi-Arabië. Volg hier live de eerste etappe van de slijtageslag in het Midden-Oosten.

De eerste etappe van de Dakar Rally 2020 vertrekt in Saoedi-Arabië vanuit Jeddah langs de kust van de Rode Zee richting Al Wajh en zal in totaal ruim 752 kilometer lang zijn. Van deze 752 kilometers zijn er 319 kilometer die getimed worden voor het klassement, de zogeheten Special Stage. In deze RacingNews365 -liveblog houden we je op de hoogte van de gebeurtenissen tijdens de Dakar Rally gedurende de de eerste etappe op zondag 5 januari. De liveblog is inmiddel gesloten, maar kan hieronder in zijn geheel worden teruggelezen. Maandag zijn we er vanaf 07:15 uur weer met een nieuwe liveblog.

16:00 - Einde liveblog

Dit is het einde van de RacingNews365-liveblog van dag één van de Dakar Rally 2020. Maandag zijn we er weer vanaf 07:15 uur in de ochtend om je up to date te houden over alle gebeurtenissen. De tweede etappe vindt morgen plaats over in totaal 401 kilometer, waarvan 367 getimed en begint in Al Wahj en zal eindigen in Neom. Tot morgen!

15:20 - Enige Nederlander in de SSV-klasse is ook gefinisht

Kees Koolen kwam als 23e van de in totaal 46 buggy's over de finish op een achterstand van 51 minuten en 17 seconden op de leider: de Pool Aron Domzala.

15:15 - De eerste reacties vanuit Saoedi-Arabië

Vanuit het Midden-Oosten komen de eerste reacties binnendruppelen van de verschillende coureurs. RacingNews365 belde meteen met de gebroeders Coronel, die geen vlekkeloze openingsdag kenden, maar desondanks wat problemen wel tevreden waren. Hun volledige reactie na afloop van de eerste etappe is via deze link terug te lezen. Ook Bernhard ten Brinke, die een solide eerste Dakar-etappe afwerkte bij de autos en op een mooie vijfde plek eindigde, reageerde na de finish. Zijn reactie is hier terug te lezen.

15:00 - Volgende Nederlander druppelt binnen

Paul de Baar finisht op ruim 32 minuten achterstand van de winnaar de eerste etappe bij de trucks als veertiende. Het is wachten op De Laar en De groot, die bij het laatste waypoint achter hem op de vijftiende en zestiende plek lagen. Het gehele verslag van de desbetreffende etappe, waarin een Nederlander op het podium eindigde, lees je via deze link terug.

14:40 - Shibalov wint eerste etappe bij trucks, Van Kasteren knap derde!

Anton Shibalov is uiteindelijk de beste trucker tijdens de eerste etappe van de Dakar Rally voor de trucks. Op 1 minuut en 33 seconden wordt hij gevolgd door de Wit-Rus Siarhei Viazovich en Janus van Kasteren completeert het podium, met een achterstand van 3 minuten en negen seconden. Knap gedaan!

14:15 - De eerste Trucks komen binnen

Het is nog even wachten totdat alle favorieten binnen zijn, maar de eerste Dakar-dag begint langzaam tot een einde te komen. Kan Van Kasteren nog een gooi doen naar een top drie-klassering?

13:45 - Van Kasteren schuift op

Met nog ongeveer zestig kilometer te gaan schuift de beste Nederlander uit het truck-veld een plekje op, van zes. naar vijf. Dmitry Sotnikov heeft veel tijd verloren en is teruggezakt naar de zevende plaats. Zijn landgenoot Andrey Karginov gaat nog steeds aan kop en heeft inmiddels bijna vijf minuten voorsprong op nummer twee Anton Shibalov. Van Kasteren heeft acht minuten achterstand op de leider, terwijl de andere Nederlanders, Pascal de Baar en Martin van den Brink, iets verder naar achter nog steeds ongeveer een kwartier achterstand hebben op leider Karginov. De eerste etappe bij de trucks nadert zijn apotheose. Bij de autocoureurs gaat het helemaal mis voor Jakub Przygonski. Vorig jaar werd hij nog vierde, maar na één dag loopt hij nu al mijlenver achter op de favorieten, omdat hij inmiddels al heel lang stilstaat met mechanische problemen.

13:15 - Van Kasteren aast op top vijf notering, gebroeders Coronel halen de finish

Bij de trucks zit de competitie akelig dichtbij elkaar. Hoewel leider Andrey Karginov bij het vijfde meetpunt een gat van ruim anderhalve minuut heeft geslagen naar Dmitry Sotnikov, zit een groep van ruim tien coureurs binnen vijf minuten van elkaar. Hiertoe behoort ook Janus van Kasteren, die momenteel de zesde plaats bezet op ongeveer acht minuten van de leider. Pascal de Baar en Martin van den Brink hebben een klein kwartier achterstand op de leider en rijden op de elfde en twaalfde positie. Inmiddels hebben bij de auto's ook Tim en Tom Coronel de finish gehaald. Nadat Peter van Merksteijn eerder dit uur over de lijn kwam, deden de vrienden van de RacingNews365-podcast zojuist hetzelfde. De gebroeders Coronel passeerden de eindmeet op 57:41 minuten van winnaar Zala en werden 36ste. Bekijk de video hieronder om een sfeerimpressie te krijgen.

1213793517018857472

The Cars are tearing it up on the first stage! 👊 Check out how they're navigating Day 1's Dunes! #Dakar2020 pic.twitter.com/mVgu8g5Etr — DAKAR RALLY (@dakar) January 5, 2020

12:40 - Nederlandse truckers proberen leider niet uit oog te verliezen

De Russische coureurs houden een genadeloos tempo aan dat amper is bij te benen voor de rest van de competitie. Na 158 kilometer lijkt het een tweestrijd te worden tussen Andrey Karginov en Dmitry Sotnikov, die slechts vijf seconden achter eerstgenoemde ligt. Het tempo is moordend voor Janus van Kasteren en Martin van der Brink. Beide heren lagen bij het tweede meetpunt ongeveer dertig seconden achter de leider, die achterstand is inmiddels opgelopen naar respectievelijk 05:45 en 14:05 minuten. Pascal de Baar blijft ook in de mix, hij ligt op 11:22 minuten van Karginov. Bij de auto's is Peter van Merksteijn overigens over de finish gekomen, de oud-Le Mans-coureur kwam op ruim driekwartier als 26ste over de lijn. De gebroeders Coronel hebben nog één meetpunt te gaan alvorens zij bij de finish geraken.

12:20 - Hoe staat het ervoor met de Nederlanders?

Met de enorme hoeveelheid Nederlanders die meedoen aan de Dakar Rally van 2020 kan het onoverzichtelijk worden, hierom een kort overzicht van hoe onze landgenoten het doen in Saoedi-Arabië. Bij de auto's is Bernhard ten Brinke geëindigd als vijfde in de eerste etappe, Erik van Loon kwam tot een tiende stek. Peter van Merksteijn en de gebroeders Coronel hebben de finish op dit moment nog niet gehaald, zij rijden rond op respectievelijk de 26ste en 39ste positie. Voor Maik Willems en Teun Stam wil het minder vlotten. Bij de trucks zijn het Martin van den Brink en Janus van Kasteren die vooralsnog het meest competitief zijn, de beide heren reden bij het laatst gemeten punt binnen dertig seconden van de leider. Vick Versteijnen, Pascal en Jan de Blaar zijn de aansluiting eveneens niet verloren. Zeven andere truck-coureurs rijden op een grotere achterstand. Kees Koolen, de enige Nederlander in de SXS-klasse, reed aanvankelijk op een minuut of tien achter de leider. Rond het middaguur is Koolen echter al lange tijd niet getimed, wat mogelijk duidt op problemen voor de buggyrijder.

12:00 - Litouwse underdog pakt de winst

De eerste etappe kent bij de auto's een slotfase om door een ringetje te halen. Waar ervaren rotten Stephane Peterhansel, Carlos Sainz, Nasser Al-Attiyah en Sheikh Khalid Al Qassimi de gehele rit om de leiding vechten, is het Vaidotas Zala die er met de overwinning vandoor gaat. De Litouwse underdog geeft Mini de volledige top drie. Bernhard ten Brinke kwam op een respectabele 6:30 minuten van de winnaar over de streep. Het is een verdiende top vijf notering voor de Toyota-fabrieksrijder. 1. Zala - 3u19m04s 2. Peterhansel - 2:14 minuten 3. Sainz - 2:50 minuten 4. Al-Attiyah - 5:33 minuten 5. Ten Brinke - 6:30 minuten Een andere Nederlander die het zeer goed heeft gedaan is Erik van Loon. Van Loon kwam op een kleine veertien minuten van de leider over de streep en hield onder andere tweevoudig Formule 1-kampioen Fernando Alonso achter zich. De gebroeders Coronel hebben nog een flinke weg te gaan, Tim en Tom hebben nog twee waypoints te gaan en lagen bij de vijfde ongeveer driekwartier achter op de leider. Klik hier voor het verslag over de etappe van de auto's.

11:30 - Nederlandse trucks zetten aan, tegenslag voor Al-Attiyah

Na 86 kilometer blijft Andrey Karginov aan de leiding gaan, maar de Russische coureur kan op hevige tegenstand rekenen van een tweetal Nederlanders in de vorm van Martin van den Brink en Janus van Kasteren. De beide heren volgen op respectievelijk 27 en 28 seconden van de leider bij het tweede waypoint. Vick Versteijnen en Pascal de Baar zijn na hun goede start iets teruggevallen naar de tiende en veertiende positie. Bij de auto's is een verklaring gekomen voor het steeds verder afnemende tempo van Nasser Al-Attiyah. De Toyota-coureur ging het meerendeel van de eerste etappe aan de leiding, maar zag Stephane Peterhansel in de slotfase voorbijkomen. Al-Attiyah had een lekke band onderweg en had enige vertraging. Hij kwam op drie minuten van Peterhansel over de lijn. Geen andere autocoureurs hebben het laatste waypoint nog gepasseerd. Bij de quads is Ignacio Casale eenvoudig met eerste etappezege aan de haal gegaan. De Chileen was bij ieder waypoint de snelste.

1213766532859400192

After a super strong start, @AlAttiyahN has suffered some mechanical issues on the way to the finish of stage 1... + info ➡️ https://t.co/qTNrMHIKg1 📸 ASO / C. Lopez pic.twitter.com/7eUYleNw1x — DAKAR RALLY (@dakar) January 5, 2020

11:00 - Het spektakel barst los!

Het begon zo veelbelovend voor Nasser Al-Attiyah, maar de Toyota-coureur moest bij het zesde waypoint de leiding laten aan Stephane Peterhansel. In zijn aangepaste Mini X-Raid had de Koning van Dakar een voorsprong van dertien seconden op Al-Attiyah. Peterhansel werd daarna op zijn beurt gepasseerd door Sheikh Khalid Al Qassimi. De Peugeot-rijder was ineens veruit de snelste en ging met een voorsprong van ruim twee minuten aan kop. De Nederlandse Bernhard ten Brinke volgt op iets meer dan zes minuten van de leider. Terwijl de strijd aan de kop van het veld losbarstte, ging Le Mans-winnaar Romain Dumas ten onder in de Saoedi-Arabische woestijn. De bolide van de Franse coureur vatte na 65 kilometer vlam. Dumas en zijn navigator wisten ternauwernood uit het brandende voertuig te klimmen en maken het goed. Waar het einde van de eerste etappe nadert voor de auto's, daar zijn de trucks zojuist pas het eerste waypoint gepasseerd. De Russische Andrey Karginov gaat op dit moment aan de leiding, maar heeft zeven andere concurrenten binnen vijf minuten zitten. Hiertoe behoren twee Nederlandse coureurs: Vick Versteijnen ligt in zijn Iveco op twee minuten van Karginov, Pascal de Baar moet in zijn Renault 4:55 minuten toegeven op de Rus.

1213757492687183872

"We just had time to stop and jump out of the car." #Dakar2020 is already over for @RomainDumas as his car caught fire 65km into the special 😥 + info ➡️ https://t.co/qTNrMHIKg1 pic.twitter.com/wZTLf3j1tE — DAKAR RALLY (@dakar) January 5, 2020

10:15 - Al Attiyah domineert

De eerste autocoureurs hebben er ruim 208 kilometer opzitten. De kampioen van 2019, Al Attiyah, domineert in zijn Toyota en is al 6 minuten weggereden van zijn eerstvolgende belager, Stephane Peterhansel. Fernando Alonso doet het vooralsnog niet slecht. Hij lag bij het vierde waypoint achtste, een plaats achter de Nederlander Ten Brinke. De gebroeders Coronel moeten het momenteel doen met de 46e plaats. Inmiddels zijn de eerste trucks ook vertrokken voor hun eerste etappe van de Dakar Rally 2020.

10:00 - Price wint de eerste etappe bij de motoren!

Price is binnen en was uiteindelijk het snelste van iedereen tijdens de eerste etappe van Dakar voor de motorcoureurs. De winnaar van vorig jaar is 2 minuten en 5 seconden sneller dan Brabec en 2 minuut 40 sneller dan teamgenoot Walkner.

09:40 Eerste motoren finishen

Ricky Brabec sluit de eerste etappe als eerste af, gevolgd door Kevin Benavides (+2:26) en Joan Barreda Bort (5:46). Kan er nog iemand de tijd van Brabec verbeteren? Price misschien, die momenteel nog niet binnen is volgens de timing.

09:30 - Motoren naderen het einde van eerste etappe

De favorieten bij de motoren naderen het einde van dag één. Na 253 van de 319 kilometer is het nog steeds Brabiec die aan de leiding gaat. Price en Walkner zijn echter tegen problemen aangelopen en zakken naar beneden in de tussenstand. Brabiec heeft een voorsprong van 2 minuten en 12 seconden op Benavides en 2 minuut 46 seconden op Quintanilla. Op plek 45 is Paul Spierings de beste Nederlander tot nu toe bij de motorcoureurs.

09:10

De eerste autocoureurs hebben het derde waypoint, na 105 van de 319 kilometer, inmiddels bereikt. Nasser Al-Attiyah gaat vrolijk door waar hij vorig jaar is gebleven en rijdt in zijn Toyota aan de leiding, gevolgd door een horde Mini's. Carlos Sainz senior volgt Al-Attiyah op 2 minuten en 18 seconden, en Jakub Pzygonski volgt op 2 minuut 48. Bernhard ten Brinke kwam als vijfde door, op 4 minuten en 24 seconden. Nog ruim 200 kilometer te gaan voor de autocoureurs.

08:55 - Ook de gebroeders Coronel zijn onderweg!

1213728924968075264

Here we go, special stage 1 🚀 The adventure is ON #Dakar2020 , 319 km to go! #DakarRally pic.twitter.com/WQKFcW5HKs — Tom Coronel (@TomCoronel) January 5, 2020

08:35 - Een sfeerimpressie

1213707991993724936

The bikes have hit the first dunes. We repeat: THE BIKES HAVE HIT THE FIRST DUNES! #Dakar2020 pic.twitter.com/PtNde774RK — DAKAR RALLY (@dakar) January 5, 2020

08:30 - Ten Brinke in zesde positie

Na het eerste checkpoint ligt Bernhard ten Brinke in zijn Toyota voorlopig op de zesde plaats bij de auto's. Andere Nederlanders zijn het checkpoint nog niet gepasseerd.

08:25 - De motoren denderen door

De eerste motoren druppelen binnen bij het vijfde chekcpoint, dat op iets minder dan 100 kilometer afstand van de finish van de special stage ligt. Robert Brabec kwam als eerste langs het meetpunt, gevolgd door Xavier de Soultrait en Luciano Benavides.

08:00 - Dakar eist eerste 'slachtoffer'

Al na 13 kilometer moest motorcoureur Willy Jobard na een val de handdoek in de ring gooien. De Fransman, die meedeed aan zijn dertiende Dakar Rally, ontwrichtte bij zijn val zijn schouders en moest helaas opgeven.

07:45

Ook de eerste coureurs in categorie auto's zijn inmiddels begonnen aan de Special Stage van de eerste Dakar-etappe. Nasser Al-Attiyah, winnaar van vorig jaar en een van de grote favorieten voor de eindzege in 2020, heeft de spits afgebeten.

07:30

De eerste motoren gingen om 05u20 Nederlandse tijd van start. Inmiddels hebben de eerste coureurs het checkpoint op 158 kilometer al bereikt en zijn dus ongeveer op de helft van de etappe. De Amerikaan Ricky Brabec kwam daar als eerste door, terwijl hij als vijftiende van start was gegaan.

07:15

Het terrein van de eerste etappe van de aanstaande Dakar Rally bestaat uit verschillende soorten ondergrond, maar voornamelijk uit zandduinen en stenen. Bovendien fluctueert het hoogteverschil gedurende de hele etappe enorm. De coureurs starten en eindigen ongeveer op zeeniveau, maar tussendoor worden er hoogtes bereikt van wel 400 meter boven het niveau van de zee. De eerste motorcoureur is zondagochtend vroeg de Dakar Rally al om 05:20 uur Nederlandse tijd begonnen, terwijl de eerste auto zometeen om 07:20 uur Nederlandse tijd zal vertrekken. De coureurs in de Trucks beginnen het laatst, namelijk om 09:50 Nederlandse tijd. In Saoedie-Arabië is het overigens twee uur later dan in Nederland.

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi