Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Oscar Piastri

Lovende woorden voor Piastri: "Hij kan net zo'n grote worden als Verstappen"

Oscar Piastri kent een sterk debuutseizoen. In de laatste twee races stond de rookie op het podium. In de sprintrace in Qatar zegevierde hij zelfs. Volgens autocoureur Tom Coronel en F1-kenner Ruud Dimmers zou de Australiër weleens een hèèl grote jongen kunnen worden.

Oscar-Piatri-Qatar-Sprint-RacingNews365
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Waar Lando Norris jarenlang McLarens next best thing was, gaat een groot deel van de aandacht momenteel uit naar diens teamgenoot Oscar Piastri. De 22-jarige coureur rijdt sinds de Grand Prix van Groot-Brittannië nagenoeg ieder weekend in de punten en heeft inmiddels al twee officiële podiumplaatsen toegevoegd aan zijn cv. De enige twee keren dat Piastri gèèn punten scoorde na de race in Silverstone, waren in België - waar hij uitviel na een touché - en in Monza, nadat Lewis Hamilton hem van de baan drukte.

De vaste tafelgasten van de RacingNews365 Formule 1-podcast stellen dat Piastri een exceptioneel talent is en in de toekomst zo maar eens op hetzelfde niveau als Max Verstappen zou kunnen opereren. Autocoureur Tom Coronel is vol lof over de jongeling: "Hij heeft het honderd procent in zich om de nieuwe Verstappen te worden. Natuurlijk moet er nog heel veel gebeuren, maar er zit meer potentie in dan in alle anderen die ik momenteel in de Formule 1 zie rijden. Hij heeft zo veel rust. Je ziet dat hij nadenkt en overcapaciteit heeft."

"Dat maken we niet vaak mee"

Coronel komt met een opvallende anekdote waarin hij verwijst naar een bekende computerprocessor: Pentium. "Hij heeft een Pentium 12 erin zitten. Dat wil zeggen dat je, terwijl je op de limiet rijdt, nog steeds andere dingen eromheen kunt doen. Dat is een bepaalde gave. Kijk maar, hij heeft onder alle moeilijke omstandigheden goed gescoord. Of het nu regende, half nat of half droog was..."

De man uit Eemnes vervolgt. "Ik denk dan: oei oei oei, deze gozer heeft meer in zich dan ik verwachtte. We konden het natuurlijk ook al wel zien, hè. F3-kampioen, F2-kampioen... En dat allemaal in zijn eerste jaar. Het is eigenlijk zonde dat hij vorig jaar niet geracet heeft. Anderzijds is dat misschien ook wel zijn redding geweest, omdat hij eerst heeft kunnen infiltreren in de Formule 1-wereld. En hij staat er gelijk hè. We maken het niet vaak mee dat iemand er na slechts zeventien races met een grote bokaal vandoor gaat."

Gelijkenissen met debuutjaar Verstappen

Ook F1-kenner Ruud Dimmers spreekt met enthousiasme over de prestaties van de McLaren-pupil. "Het is heel knap wat hij allemaal presteert. En hij moet blij zijn dat McLaren hem heeft opgevist bij Alpine. Anders had hij daar ook gewoon stof zitten te happen. Maar hij leert heel snel, dat zie je gewoon. Op sommige momenten is hij sneller dan Norris. Norris weet dat hij moet gaan verbeteren om voor hem te eindigen. Die rijdt trouwens in de VS zijn honderdste Grand Prix en heeft nog steeds nul overwinningen."

Dimmers gaat verder: "Piastri heeft zeventien races gereden en één sprintrace-overwinning. Dat is best pijnlijk. Ik denk dat Piastri de grootste uitdager van Verstappen kan worden. Kijk eens naar de andere talenten... Leclerc is een beetje een jojo. Het ene weekend goed, het andere weekend niet. Hij maakt veel fouten. Sainz is inmiddels wat stabieler, maar haalt ook gewoon niet dat niveau. Russell worstelt voortdurend met zichzelf en de auto."

De Formule 1-kenner vergelijkt het debuutseizoen van Piastri met die van Verstappen. "Sainz had meer ervaring in de eenzitters toen Max bij Toro Rosso kwam. Hij was de eerste seizoenshelft vaak wat sneller. En ineens draaide dat helemaal om. De rest is geschiedenis, zoals ze dat zo mooi zeggen."

Ook interessant:

Verstappen en Red Bull moeten McLaren nu serieus gaan vrezen

Verstappen is een drievoudig F1-kampioen! Dat viert men in de nieuwste RN365 F1-podcast, maar Coronel, Dimmers en host Mosterdijk praten over nog zo veel meer. De opmars van McLaren, die crash tussen Hamilton en Russell, maar ook al het drama, de baalweekenden van Perez en Stroll en andere onderwerpen passeren de revue.

Formule 1 GP Qatar 2023 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Max F1-baas voorspelt dat 'legende' Verstappen wordt vervangen