Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Arie Luyendyk

Luyendyk geniet van 'betrokken' Verstappen: "Hij weet 't ook, hè!"

Max Verstappen en Arie Luyendyk, twee Nederlandse topcoureurs uit twee verschillende generaties. Maar respect is er over en weer volop en daaruit blijkt dat Verstappen nu eenmaal een zeer allround autosportliefhebber is.

Luyendyk Vegas
Interview
Naar nieuwsoverzicht © Arie Luyendyk

Arie Luyendyk is één van de grootste Nederlandse autocoureurs ooit. Beroemd in Nederland, maar met zijn twee overwinningen in de Indy 500 misschien wel een legende in Amerika. Daar is hij nog altijd één van de twee vaste stewards in het IndyCar-kampioenschap. Deze winter verblijft hij echter enkele weken in Nederland, niet in de laatste plaats vanwege zijn boekpresentatie.

RacingNews365 greep die kans aan om uitgebreid met Luyendyk te spreken. Over IndyCar, over Formule 1, maar ook over Max Verstappen. De twee ontmoetten elkaar tijdens de Grand Prix van Las Vegas en spraken daar voor het eerst sinds de presentatie van het vernieuwde Circuit Zandvoort enkele jaren geleden.

"Ik zei hem ook 'nog gefeliciteerd met die drie wereldtitels die je in de tussentijd hebt gewonnen'. Sinds die tijd is het behoorlijk losgegaan, natuurlijk", zo trapt Luyendyk hem af om vervolgens aan te geven dat hij nauwelijks echt even met de jonge Red Bull-coureur heeft kunnen spreken: "Hij heeft de ene na de andere afspraak, ze houden hem wat dat betreft heel goed bezig."

Daar heeft Max dus bewust op YouTube naar moeten zoeken

- Arie Luyendyk

"Max loopt niet naast zijn schoenen"

Maar als Luyendyk als buitenstaander kijkt naar Verstappen, hoe komt hij dan op hem over? "Hij is natuurlijk volwassener geworden, maar in de basis is hij nog dezelfde als toen ik hem tien jaar geleden ontmoette. Max verandert niet. Niet tegenover iemand zoals ik of tegenover zo iemand als Jan Lammers. Hij is nog steeds gewoon een racer. Hij loopt niet naast zijn schoenen."

Wat bedoelt Luyendyk daar mee te zeggen, 'niet naar mensen zoals Jan en mijzelf'? Proeft hij daaruit enig ontzag van Verstappen uit naar die wat oudere generatie? "Oh absoluut", klinkt het verrukt. "En hij weet 't ook, hè! Dat is ook het mooie. Hij weet gewoon wat er gaande is in de racewereld. Het gaat 'm niet alleen om wat hij doet."

"Hij is ook heel geïnteresseerd in wat anderen doen. Neem als voorbeeld mijn zoon, Arie Luyendyk Junior. Toen ik Max de laatste keer zag vroeg hij 'racet Arie nog steeds in die trucks, want dat vind ik zo mooi om naar te kijken?'. Dat had hij enkel kunnen zien door daar bewust op YouTube naar te zoeken, want dat is niet zomaar op tv in Nederland of waar ook ter wereld. Verstappen kijkt dus ook naar andere mensen en weet wat ze doen. En dat is wel leuk.", aldus Luyendyk.

Mis niets van het F1-seizoen 2024 en download de F1-kalender eenvoudig voor jouw smartphone of PC.

Download de F1-kalender

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
# Coureur Punten
# Team Punten
Volledige stand
x
LIVE Race Formule 1 GP Bahrein