Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Helmut Marko

Marko deelt grootste Newey-vrees na vertrek bij Red Bull

Adrian Newey vertrekt begin 2025 na bijna twintig jaar bij Red Bull Racing. Helmut Marko voorspelt wat de topontwerper hierna gaat doen en wat Red Bull gaat missen nu Newey gaat vertrekken.

Newey
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Red Bull Racing moet het binnenkort doen zonder Adrian Newey. De topontwerper is al niet meer betrokken van de ontwikkeling van de Formule 1-auto van de Oostenrijkse renstal, al zal hij dit jaar nog wel bij een aantal races aanwezig zijn. Red Bull-adviseur Helmut Marko vertelt bij oe24 hoe hij naar de topontwerper kijkt. "Newey is een legende. Hij is de beste F1-ontwerper en hij was op zijn best als de reglementen werden veranderd, omdat hij altijd weet hoe hij de nieuwe interpretaties het beste kan gebruiken." 

"En met Newey heb je een boegbeeld. Met hem aan boord was het veel makkelijker om jonge engineers te krijgen, omdat het voor hen een eer was om met hem te werken. Aan de andere kant is ons technische team zeer breed samengesteld met een mix van ervaren mensen zoals Pierre Waché en jongere mensen. Als er problemen waren, was Newey vaak de eerste die met een oplossing kwam."

Toch noemt Marko het 'niet lastig' dat Newey vertrekt met de regelwijzigingen van 2026 op komst. "Maar de meest ervaren man is er dan niet meer en ik ben bang dat hij bij een concurrerend team zit." De adviseur verwacht dan ook niet dat hij gaat stoppen. Maar waar komt hij dan terecht? Eerder riep Marko namelijk dat hij Newey bij een team 'met een geweldige kleur zoals groen' zag werken. "Ik werd duidelijk verkeerd begrepen. Ik denk eerder rood", zo stelt Marko. Hij verwacht dus dat Newey naar Ferrari gaat.

Dan zou Newey dus kunnen samenwerken met Lewis Hamilton bij de Scuderia. Is Marko bang dat de topontwerper een winnende auto kan bouwen bij Ferrari? Op die vraag gaat hij niet echt in. "Met Newey zal de mythe verdwijnen, maar ik denk niet dat we daardoor een technische inzinking krijgen. Nu moeten we ons concentreren op het wereldkampioenschap en de rust binnen het team herstellen", zo sluit Marko af.

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Italiaanse media loven 'magische' Verstappen: "Menselijke factor maakt het verschil"