Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Sergio Perez

Marko doet opvallende onthulling over Perez in de strijd met Verstappen

Sergio Perez doet aan het begin van het nieuwe Formule 1-seizoen precies wat er van hem wordt verwacht door achter Max Verstappen de meeste punten mee naar huis te nemen. Volgens Red Bull-adviseur Helmut Marko doet Perez sinds kort wat anders als het aankomt op zijn set-up. Daarbij kijkt hij naar Verstappen.

Perez Saudi Race
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

In tegenstelling tot voorgaande jaren heeft Sergio Perez dit seizoen nog niet keihard van de daken geschreeuwd dat hij voor de wereldtitel in de Formule 1 wil vechten. Wellicht heeft dat de Mexicaan geholpen in zijn benadering voor dit seizoen. In de kwalificaties zit hij teamgenoot Max Verstappen nog niet op de hielen, met een vijfde startplek in Bahrein en een derde startplek in Djedda. Tijdens de twee races eindigde hij keurig achter de Nederlander op de tweede plek. Al finishte hij in Bahrein meer dan 22 (!) seconden achter de drievoudig wereldkampioen.

Dit goede begin hoeft niet te betekenen dat het ook daadwerkelijk beter zal gaan met Perez. In 2023 eindigde hij ook twee keer op het podium in de eerste twee races, waarvan een zege, maar vanaf de Grand Prix van Miami knakte er iets bij de Mexicaan en daarna miste hij ook een aantal keer het laatste deel van de kwalificatie. Uiteindelijk had Perez moeite op tweede te worden in het wereldkampioenschap, maar kreeg hij dat toch nog voor elkaar.

'Alleen wat nuances'

Dat Perez deze resultaten in 2024 op de mat legt, verrast Red Bull-adviseur Helmut Marko niet echt. "Checo vindt het Jeddah Corniche Circuit erg leuk. Hij stond hier de afgelopen twee jaar op pole en won vorig jaar de race. In 2022 verloor hij de overwinning, omdat de safety car op het voor hem domste moment naar buiten kwam", zo legt hij uit aan Speedweek.

Ten opzichte van vorig jaar is er ook iets veranderd in de benadering van Checo, die nu meer afkijkt bij Verstappen en niet meer vanaf nul zijn eigen set-up wil creëren. "Dit jaar experimenteert hij niet meer", vervolgt Marko. "Hij start met min of meer dezelfde basisafstelling als Max. Er zijn alleen wat nuances in hoe ze de auto anders afstellen."

Marko verklaart waarom dat tegenwoordig een must is. "Checo was vroeger snel met 'vriendelijke' auto's, maar dat soort auto's zijn zelden snel. In 2022 werkte het in zijn voordeel dat onze auto te zwaar was, waardoor de wagen wat meer onderstuur en een stabiele achterkant had. Maar de bolide was niet snel, in de eerste seizoenshelft was Ferrari eigenlijk sneller. De strategie en de fouten van Charles Leclerc zorgden ervoor dat de balans naar ons voordeel kantelde."

"Nu is de auto heel snel en het feit dat Max beter met een nerveuze achterkant omgaat dan wie dan ook, is te danken aan zijn buitengewone talent. Dat maakt het verschil", zo sluit Marko af.

Ook interessant:

Meesterlijke Verstappen brengt kalmte in Red Bull-heksenketel

Daar is 'ie weer: een gloednieuwe RacingNews365 Formule 1-podcast! Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk bespreken de GP van Saoedi-Arabië. Max Verstappen domineerde en zorgde tegelijkertijd voor rust bij Red Bull. Dat en nog veel meer passeert de revue!

Praat mee!

Viaplay
x
Max "Wolff zei tegen Verstappen: 'Neem Marko mee naar Mercedes'"