Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Marko: "Echte helden in de Formule 1 zijn onzichtbaar geworden"

Helmut Marko ziet steeds minder verschillen tussen de echte topcoureurs in de Formule 1 en de dertien-in-een-dozijn-coureurs. Volgens de Oostenrijker zijn de weinig populaire aanpassingen aan de circuits daar debet aan.

In gesprek met Motorsport-Magazin wijdt Red Bull-adviseur Helmut Marko uitgebreid uit over de zijn eigen actieve racecarrière. Marko racete naar eigen zeggen in de tijd dat de echte helden uit de Formule 1 zich nog wisten te onderscheiden van de rest: "Als fans naar het circuit gaan, willen ze andere mensen dingen zien doen die ze zelf niet kunnen. Daar horen bepaalde risico's bij, maar die risico's bestaan tegenwoordig bijna niet meer."

Met name de vele aanpassingen van de bochten op de moderne Formule 1-circuits zijn Marko een doorn in het oog: "Als iemand nu de bocht mist, komt hij in de grindbak te staan, of gaat hij wijd. Op de grote uitloopstroken verliest hij misschien maar een paar seconde tijd, maar er gebeurt eigenlijk niks. "En omdat een coureur vrijwel niets meer kan overkomen, kan hij meer risico's nemen, waardoor de ware verschillen in talent minder zichtbaar worden. Vroeger was dat anders. Ging je toen over de limiet, al was het maar met een millimeter, dan hing je al in de muur. Anno 2019 is dat niet meer en dat neemt een groot stuk van wat de Formule 1 zo aantrekkelijk maakt, weg."

Viaplay
x
Verstappen Verstappen geëerd met plekje in uiterst exclusieve wereldlijst