Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Helmut Marko

Marko haalt zijn gram na groot risico: "Verstappen heeft ook domme dingen gedaan"

Het is al ruim acht jaar geleden dat Dr. Helmut Marko met Red Bull een risicovolle beslissing nam om een jonge Nederlandse Formule 3-coureur genaamd Max Verstappen in de Formule 1 te zetten. Een risico wat zich liet uitbetalen in succes.

Max-Verstappen-Helmut-Marko-Monaco-F1-RacingNews365
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Helmut Marko heeft als adviseur voor Red Bull Racing en als leider van het Red Bull Driver Development Program een oog voor jong talent. Al bijna twee decennia zorgt hij ervoor dat jonge talenten een Formule 1-entree kunnen maken, zo heeft hij onder andere Sebastian Vettel en Daniel Ricciardo bijgestaan.

Maar ook de jonge Max Verstappen viel op bij de voormalig Formule 1-coureur. Verstappen kreeg op zeventienjarige leeftijd een contract bij Red Bull Racing, nog voordat hij zijn autorijbewijs had. Later werden zelfs de reglementen aangepast waardoor een coureur nu achttien jaar oud moet zijn om in de koningsklasse te rijden. Marko weet nog precies hoe de jonge Nederlander bij hem in het oog sprong: "Met Verstappen was het al duidelijk, hij was namelijk soeverein in de karts", vertelt hij in een interview met Young Economist.

"Het pakte toen sensationeel uit"

Het was niet veel later in Montreal dat de Red Bull-adviseur zag hoe Verstappen iedereen om zijn oren reed in de regen. "Toen heb ik al gesprekken gehad met Verstappen. Ik noemde Formule 3 en andere klassen, maar toen zei ik tegen Jos: 'vergeet het maar, we doen de Formule 1.' Dat was toen best moedig. Er was een tijdje niets te horen aan de telefoon, zo verbaasd was hij." Verstappen sloeg de Formule 2 over en mocht in 2015 in de Torro Rosso plaatsnemen.

De Oostenrijker beschrijft Verstappen als 'iets buitengewoons'. "Zo'n coureur vind je eens in de tien jaar. Dat is iets buitengewoons." Het was een risicovolle beslissing van Marko om Verstappen gelijk in de Formule 1 te zetten. "Wat als er iets was gebeurd? Het publiek zou natuurlijk over ons heen zijn gevallen dan. Het systeem is daarna ook aangepast, je moet nu achttien jaar oud zijn (voor de Formule 1)." Toch bleek de beslissing van de Red Bull-adviseur succesvol: "Het pakte toen sensationeel uit. Hij deed een paar domme dingen, maar anderen doen dat nog steeds op 22-jarige leeftijd. Het bewijs is er."

Ook interessant:

Lammers: "Dan zal Red Bull dit F1-succes niet vol kunnen houden"

Samen met RN365 blikt Jan Lammers terug op de eerste seizoenshelft. Hij velt zijn oordeel over Verstappen, Red Bull, de rookies en meer. Check het interview hieronder in de video.

Praat mee!

Viaplay
x
Red Bull Ford verwijst geruchten over gloednieuwe Red Bull-motor naar de prullenbak