Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Marko: "Ik maak 't coureurs duidelijk als ze niet tegen Verstappen opgewassen zijn"

Helmut Marko heeft het imago van een keiharde, soms misschien zelfs wel wrede man. Hoe kijkt hij daar zelf naar en is hij in zijn ogen echt zo hard voor zijn pupillen?

Helmut Marko windt er geen doekjes om. Als er bepaalde dingen gezegd moeten worden, dan draait hij er zijn hand niet voor hem, hoe naar die boodschap voor een coureur ook kan zijn. Dat maakt hij duidelijk in een interview met Road & Track . Gevraagd of hij er mee zit dat hij wordt beschouwd als een meedogenloze en wrede man, is zijn antwoord duidelijk: "Nee. In motorsport kan je je achter een hoop zaken verschuilen op het moment dat er niet gewonnen wordt - de motor, de banden, het chassis en ga zo maar door." "Helaas is het in werkelijkheid zo dat veel coureurs gesteund worden door ouders die soms misschien meer geld uitgeven dan er beschikbaar is aan hun eigen droom om van hun kinderen beroemde racers te maken. Het is mijn plicht om het hen te vertellen wanneer het tijd is nieuwe doelen na te streven en wanneer het tijd is om te stoppen met het verkwisten van geld."

Marko: "Teamgenoot zijn van Verstappen niet leuk"

Bij Red Bull hebben enkele meer dan capabele coureurs de kans gekregen om naast Max Verstapen te schitteren, maar vrijwel altijd legden ze het met overtuigende cijfers af tegen de Nederlander. Als het medium suggereert dat veel van hen niet in staat waren om goed om te gaan met de druk die daarbij komt kijken, geeft Marko grif toe dat het geen makkelijke positie is om in te verkeren. "Om Verstappen als teamgenoot te hebben, is geen leuk hoofdstuk uit je F1-carrière. Max is zó speciaal. En teamgenoten zien dat ook. Die vragen zich dan af of ze wel over hetzelfde materiaal beschikken en hoe ze hem bij kunnen houden. Dat kunnen ze echter niet en dus gaan ze aanpassingen doen aan de setup of aan hun rijstijl." "Accepteren dat ze simpelweg niet zo goed zijn als hij is geen optie, maar op enig moment zal het besef toch moeten komen dat Verstappen speciaal is en dat hij nu eenmaal niet te verslaan is. Het is mijn taak om die coureurs dat duidelijk te maken. Is dat wreed? Dat denk ik niet."

Viaplay
x
24 uur Le Mans Indrukwekkende De Vries teleurgesteld ondanks P2: "Dit doet pijn"