Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Marko: 'Obstakels bij ontwikkelen Red Bull-bolide door titelstrijd Verstappen'

Een compleet nieuwe Formule 1-bolide ontwerpen is, of je nou topteam bent of niet, een enorme uitdaging. Ook Red Bull had het op bepaalde momenten lastig, aldus Helmut Marko. De titelstrijd tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton was een van de oorzaken.

De bolide van Red Bull, of beter gezegd de livery, was de derde auto van komend Formule 1-seizoen welke werd 'onthuld'. Ook de bolides van Haas, Aston Martin en McLaren werden aan het grote publiek getoond, al toonden alleen de laatstgenoemde twee teams (deels) hun échte auto voor dit jaar. Red Bull koos ervoor om zo min mogelijk prijs te geven. Bij de onthulling werd gebruik gemaakt van een dummy-versie van de RB18, terwijl er nog druk wordt gewerkt aan het echte exemplaar. Dit verloopt niet altijd zonder problemen, zo legt Helmut Marko uit bij Kleine Zeitung . "We stonden voor twee of drie enorme obstakels. Het was dan ook de grootste reglementswijziging van de afgelopen vijftien tot twintig jaar."

Titelstrijd Verstappen en Hamilton speelde mee

Er veranderde veel binnen de Oostenrijkse renstal. Normaal gesproken heeft het team van Max Verstappen en Sergio Perez een jaarlijks budget van honderden miljoenen, maar dit jaar mag er 'slechts' 140 miljoen dollar worden uitgegeven. "Al die nieuwe ontwerpen en de planning moesten binnen het budget worden uitgevoerd", aldus Marko. De Red Bull-adviseur benadrukt dat daarnaast ook de titelstrijd van 2021 een obstakel was bij het ontwikkelen van de RB18. "We vochten ook voor een wereldkampioenschap en moesten tegelijkertijd een nieuwe auto produceren."

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"