Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Marko: 'Perez is de maatstaf voor hoe goed Red Bull echt is'

Volgens Helmut Marko is de Red Bull-bolide helemaal niet zo dominant als de cijfers doen vermoeden. Max Verstappen haalt er gewoon veel meer uit dan eigenlijk hoort te kunnen. Sergio Perez, dat is de maatstaf.

Max Verstappen wist maar liefst vijftien zeges te pakken in 2022, in tegenstelling tot een tweetal overwinningen voor Sergio Perez. Volgens Helmut Marko zijn de overtuigende Red Bull-statistieken vooral te danken aan Max en niet per se de auto. Die is namelijk net zo goed als Checo laat zien. Max weet er gewoon meer uit te halen. Dat vertelt hij in gesprek met Auto, Motor und Sport als hem gevraagd wordt in hoeverre het puntenverschil met nummer twee vertekend is. Op de baan leken de verschillen namelijk kleiner. Marko kan zich daar in vinden. "We hebben geprofiteerd van Ferrari's strategische fouten, van hun pech en van hun motorproblemen." "Gedurende het seizoen hebben ze de echter de auto zo ontwikkeld dat deze steeds meer vergde van de banden in de race. Daarom hadden wij altijd zoveel vertrouwen in de afloop van een Grand Prix", aldus de Red Bull-adviseur.

Perez is de maatstaf

Marko heeft het al meermaals laten vallen, maar het gewicht van de RB18 was in de beginfase van het seizoen ook in het nadeel van het team. "Daardoor hadden we nog wat reserve achter de hand die we naar verloop van tijd konden gebruiken toen we het gewicht verminderden." "Elke kilo minder is tijdwinst. Het gedrag van de auto werd daardoor ook in het voordeel van Verstappen. Als hij op de limiet kan rijden en het vertrouwen heeft, dan is dat iets anders dan wanneer een andere coureur op de limiet rijdt. Onze auto is zo goed als Perez is. Hij is een goede F1-coureur, maar hij is geen Verstappen", aldus de Oostenrijker stellig.

Viaplay
x
Record Alonso pakt na jarenlang racen record van Schumacher af