Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Marko: "Promotie Verstappen loste een intern conflict op"

Max Verstappen en Carlos Sainz waren in hun tijd bij Toro Rosso, het voormalige AlphaTauri, niet de allerbeste vrienden. De rivaliteit zorgde voor veel onrust binnen het team. Helmut Marko zag alle problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen toen Verstappen promotie kreeg.

Na tegenvallende resultaten van Daniil Kvyat bij topteam Red Bull mocht Max Verstappen het halverwege het F1-seizoen van 2016 proberen bij het team. Direct won hij zijn eerste race, wat slechts het begin zou zijn van vele successen bij de Oostenrijkse renstal. Helmut Marko blikt terug op een geslaagde switch tussen Verstappen en Kvyat, ookal was de Russische coureur soms razendsnel. "Kvyat was in zijn eerste jaar voor Red Bull soms sneller dan Daniel Ricciardo", zegt de adviseur van het team tegenover Auto, Motor und Sport . "In zijn tweede jaar, vanaf de eerste testdag, dacht hij echter dat er een probleem was met de remmen van de auto." Doordat Kvyat dit dacht, gingen zijn prestaties hard achteruit. "Hij viel terug qua snelheid en toen kwamen er ook nog eens crashes. Hij voelde de onzekerheid en we moesten wel reageren."

Verstappen versus Sainz ongezond

Verstappen was voorafgaand aan de overstap naar Red Bull nog teamgenoten met Sainz bij Toro Rosso, het huidige AlphaTauri. Dit was echter geen topcombinatie voor het team, zo moet Marko toegeven. "Het was geen gezonde relatie binnen Toro Rosso. Aan de ene kant hadden we 'politicus' Carlos Sainz senior, aan de andere kant hadden we Jos Verstappen." "Soms ging het er hard aan toe", weet de Oostenrijker nog al te goed. Toen de Nederlandse coureur het bij Red Bull mocht problemen, werd dit interne conflict opgelost. "Met de promotie van Max hebben we de dat in één veeg verholpen. Vader Sainz was natuurlijk zeer beledigd en begreep er verder helemaal niks van. Intern waren daar toen veel conflicten, zelfs al was dat voor de buitenwereld niet altijd te zien."

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"