Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Helmut Marko

Marko velt duidelijk oordeel over controversiële McLaren-achtervleugel

Groot nieuws vanuit de FIA over de achtervleugel van McLaren deze vrijdag: de internationale autosportfederatie heeft het team uit Woking gevraagd om het onderdeel aan te passen. Helmut Marko reageert erop.

Marko Singapore
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De achtervleugel van McLaren was na de Grand Prix van Azerbeidzjan een veelbesproken onderwerp. Uit de onboardbeelden van Oscar Piastri bleek bleek dat de achtervleugel op en neer bewoog op het rechte stuk. Volgens de FIA is het echter niet toegestaan om de achtervleugel zo te laten flexen. Uiteindelijk is het onderdeel niet illegaal verklaard, maar de mondiale autosportbond heeft McLaren wel gevraagd om de openingen van de achtervleugel te controleren.

Red Bull-adviseur Helmut Marko gaat in op de zaak. "We zagen het op televisie, net als de meeste toeschouwers. En er was een extreme buiging. De reglementen zeggen dat de vleugel niet zo gebouwd mag zijn, dat er connecties zijn tijdens het rijden. Maar dat is eigenlijk een zaak voor de FIA", zo zegt Marko tegenover Sky DE. "De technische keuring is één ding, daar zijn ze doorheen gekomen. Maar wat er in de race gebeurt, dat is een ander verhaal."

Is er überhaupt een grijs gebied wat de regelgeving van de FIA betreft? Marko is daar duidelijk over. "Er is eigenlijk geen grijs gebied, het staat er precies. Het mag niet aerodynamisch veranderen tijdens het rijden. Je gebruikt een andere testmethode, je verandert de regels of je verbiedt deze vleugel. Maar nogmaals, de bal ligt bij de FIA. Zij hebben alle documenten. Maar het is opvallend dat de camera nu permanent gericht is op de vleugelposities van McLaren."

Marko vervolgt: "En het is interessant om te zien hoeveel commentaar er op de sociale media wordt gegeven. Het gaat dan ook over heel goed technisch commentaar over deze vleugel en ze zeggen allemaal hetzelfde: 'Hij buigt en er is tijdwinst'.

Ook interessant:

Speel de RN365 F1 Bingo en win toffe prijzen

Maak de race in Singapore nu nog leuker met de RacingNews365 bingo en maak kans op toffe F1 prijzen zoals Verstappen schaalmodellen en caps. 

Wint Max Verstappen of een andere gekozen favoriet in Singapore? Dan betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Live Reacties na zeer teleurstellende tweede training Verstappen in Singapore