Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Nikita Mazepin

Mazepin stap dichter bij gedroomde F1-comeback

Voormalig Formule 1-coureur Nikita Mazepin mag niet langer op de sanctielijst van de Europese Unie staan. Dat heeft het Europese Gerechtshof bepaald. De Rus droomt van een terugkeer in de Formule 1 en is daar nu weer een stapje dichterbij.

Mazepin
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Nikita Mazepin werd in 2021 Formule 1-coureur bij het team van Haas, maar zou uiteindelijk maar één jaartje in de koningsklasse van de autosport vertoeven. De Rus werd ontslagen nadat Rusland begin 2022 Oekraïne binnenviel. Kevin Magnussen was zijn vervanger.

Mazepin raakte niet alleen zijn stoeltje kwijt, maar werd ook op de sanctielijst gezet in de Europese Unie. Zijn vader, Dmitry Mazepin, zou nauwe banden met de Russische regering onderhouden, waar ook Nikita Mazepin slachtoffer van werd. De tegoeden van de beide heren werden bevroren en ze kregen een reisverbod in de EU. Uralkali, het kunstmestbedrijf van Dmitry Mazepin, sponsorde Haas tot het moment van het ontslag.

Mazepin vocht het besluit aan bij het Europese Gerechtshof en heeft die zaak nu gewonnen. De rechter vond dat de link van zijn vader niet genoeg is om Mazepin ook op de sanctielijst te zetten. Mazepin reageerde in een kort statement op de uitspraak. "Ik ben enorm bemoedigd door de uitspraak en ben het Europese Hof dankbaar voor een eerlijk proces in mijn zaak. Dit is zeker een cruciale mijlpaal."

Overigens staat Mazepin ook op de sanctielijst in Groot-Brittannië en Canada. Die zaken verschijnen binnenkort nog voor de rechter. Het grote doel van de coureur? Terugkeren in de Formule 1. Deze uitspraak brengt die droom weer iets dichterbij.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Praat mee!

Viaplay
x
Sponsor 'Ferrari kaapt grote sponsor Mercedes en evenaart megadeal Red Bull'