Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
McLaren

McLaren luidt de noodklok over handelingen Red Bull

De samenwerking tussen Red Bull en AlphaTauri is een grote zorg voor McLaren, dat meent CEO Zak Brown.

Verstappen Norris Brazil
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © RN365/Michael Potts

Eerder werd er al bericht dat er grote zorgen waren in de F1-paddock over de samenwerking tussen Red Bull en AlphaTauri, maar het was niet duidelijk welke teams er dan zoveel zorgen hadden over die samenwerking. In ieder geval McLaren hoort op dat lijstje thuis, zo wordt nu duidelijk.

In gesprek met Autosport laat CEO Zak Brown namelijk weten zeer bezorgd te zijn. AlphaTauri is vandaag de dag volgens McLaren-teambaas Andrea Stella het snelste team in de langzame bochten, nadat het team de laatste maanden van het seizoen enkele updates doorvoerde. Daarbij stapte het ook over op de achterwielophanging van Red Bull.

Red Bull is op haar beurt relatief zwak in de langzame bochten en Brown vreest dat het delen van informatie ervoor kan zorgen dat AlphaTauri juist het grote zusterteam kan helpen, zeker nu het team van Max Verstappen en Sergio Perez door de reglementen minder uren in de windtunnel door kunnen brengen.

"Daar kan Red Bull van profiteren"

Alhoewel Red Bull en ook AlphaTauri zeggen dat er niets aan de hand is, net als de FIA overigens, zegt Brown toch grote zorgen te hebben. "De hamvraag is wanneer Red Bull dit jaar is gestopt met de ontwikkeling van de wagen. We weten dat wij bij McLaren andere teams hebben verslagen in de ontwikkelingsrace en dat we het gat naar Red Bull hebben verkleind, maar wat niemand weet is: is Red Bull gestopt en zijn we daarom ingelopen? Of waren ze nog steeds aan het ontwikkelen?"

"We hebben bovendien grote zorgen over de alliantie tussen AlphaTauri en Red Bull. Dat is iets wat in de toekomst moet worden aangepakt. De sport moet er naar toe dat elk team helemaal onafhankelijk is", aldus de Amerikaan.

Dat AlphaTauri meer personeel naar Groot-Brittannië heeft gestuurd, om daar aan de aerodynamica van de wagen te werken, baart hem ook zorgen. "Het zijn twee teams met dezelfde eigenaren. In andere sporten is dat niet mogelijk. Red Bull zou op veel verschillende manieren kunnen profiteren. Er is een reden dat er veel mensen van Italië naar Groot-Brittannië komen."

"Zoals Marko ook al heeft gezegd: Red Bull gaat er alles aan doen om te profiteren van het hebben van twee teams. Dat snap ik, want de regels laten dat toe. We moeten in deze sport echter gaan kijken naar de manier waarop we in de toekomst met technische allianties omgaan", zo sluit Brown af.

Ook interessant:

Op 13 december 2023 was het zover: de eerste livepodcast van RacingNews365 bij Racesquare in Utrecht! Het briljante seizoen van Max Verstappen, de zegedroogte van Lando Norris én prangende vragen van de fans: het kwam allemaal voorbij! Een ding is zeker: Verstappen kroonde zich tot levende legende!

We zijn genomineerd voor Website van het Jaar! Kunnen we op jouw steun rekenen om te winnen? Alvast hartelijk dank voor je stem!

Stem op RacingNews365

Praat mee!

Viaplay
x
Mega salaris! 'Newey strijkt enorm salaris op bij nieuwe werkgever'